Sahisti la Olimpiada
Iubesc sahul. Il practica insa ca pe un hobby, de placere, pentru a se relaxa. De doi-trei ani insa spiritul de competitie i-a atras, asa ca au participat si acum la olimpiada judeteana a concursurilor sportive, unde au iesit pe primul loc la acest sport. Rezultatele obtinute in aceasta etapa i-au propulsat pe amândoi tocmai la Nationala, unde ne vor reprezenta judetul in competetie cu sute de alti tineri.
Bacaul va fi reprezentat la Olimpiada nationala de sah de doi elevi care au reusit sa ocupe locuri fruntase la faza judeteana. Este vorba despre Ioana Alexandra Istoc, eleva in clasa a XI-a la Colegiul Economic „Ion Ghica”(profil Turism si alimentatie publica), si Tudor Andrei Nastac, elev tot in clasa a XI-a, dar la Colegiul National „Ferdinand I” (profil Matematica – informatica). Cei doi tocmai au trecut de o competitie dura intre cei mai buni sahisti din intreg judetul (16 concurenti – la baieti si 12 – la fete), care a avut loc la sfârsitul lunii trecute. Ioana a inceput sa joace sah de la vârsta de 10 ani. Tatal ei este cel care i-a aratat primele mutari si regulile de joc. A prins imediat, a jucat mereu, l-a atras si pe fratiorul ei mai mic in campionatele din familie, dar vede sahul doar ca pe un hobby. A intrat in concursuri sportive de curiozitate si nu s-a mai putut lasa, mai ales dupa ce au inceput sa vina si rezultatele. De cealalta parte, Tudor, joaca sah doar de trei ani. Niciodata nu s-a gândit ca va intra in competitii cu acest joc. Bunicul lui patern i-a fost primul indrumator, iar acum a ajuns sa joace la nivel inalt si studieze sahul pentru campionate chiar si 8 ore pe zi. Nu are idoli in acest sport. Vrea sa fie asa cum e. Usor timid, modest, dar sigur pe el in tot ceea ce face. A intrat in lotul de sah al Bacaului din intâmplare, descoperit de profesorul educatie fizica si sport, Mihaita Olteanu. Ulterior i-a avut ca indrumatori pe jucatorii de sah Jenica Negrut si Silviu Ifrim.
Se pregatesc intens
Cei doi se pregatesc acum intens pentru Nationala de sah. Studiaza carti, joaca pe internet, organizeaza competitii intre ei. „Pe Tudor il am ca elev din clasa a V-a, dar nu am stiut ca joaca sah. Acum trei ani, pentru ca aveam nevoie de doi baieti in lot, a venit singur si a spus ca el stie sa joace sah. De atunci a inceput totul, iar in timp a facut un progres foarte mare. Pe Alexandra am cunoscut-o anul trecut. E o fata care stie ce vrea, foarte fâsneata, inteligenta, care stie sa-si dozeze timpul, sa se organizeze si care, sincer, mi s-a lipit asa de suflet”, ne-a declarat prof. de educatie fizica si sport Marcela Olteanu, coordonator lot. Etapa nationala a olimpiadei va avea loc intre 18 si 21 aprilie, in judetul Ilfov, cel mai probabil la Urziceni. Munca in echipa de pâna atunci va aduce, se spera, un loc macar in primii 10 pentru Bacau.
„Nu cred ca voi renunta vreodata la sah”
„Pentru mine, sahul este o modalitate de a ma relaxa, de a uita de problemele cotidiene, de a intra intr-o alta lume. Joc sah atunci când am la dispozitie timp liber, mai ales in weekend. Aceasta calificare inseamna foarte mult, e practic o reusita si o recompensa a tuturor eforturilor pe care le-am facut pâna acum. A fost o competitie acerba. Am avut concurenti foarte buni. Chiar a fost un moment in care as fi putut sa pierd, dar am trecut de el si am câstigat. Sahul iti da mereu solutii de moment, te provoaca mereu. E o pasiune la care nu cred ca as renunta vreodata. Am fost si batuta, dar am si batut. Sunt foarte orgolioasa, imi place sa câstig, insa nu sunt patimasa. Il vad doar ca pe un joc si atât. Este un sport care te invata sa gândesti, sa anticipezi, sa fii rabdator, chiar si viclean. Dar pe toate le inveti in timp. Nu asa, deodata.”
Ioana Alexandra Istoc – olimpica sah (fete), faza judeteana
„Sahul e o miniatura a Istoriei”
„Cred ca secretul meu de a câstiga a fost rabdarea, la care se adauga antrenamentul din ultimii ani. Ma asteptam sa ajung sus, dar nu chiar la Nationala, pentru ca au fost si jucatori foarte buni. Sahul nu este doar un sport al mintii, este si o arta, o matematica, un cod. Foarte multe lucruri se pot reprezenta prin sah. Mie imi place, de exemplu, foarte mult si Istoria. Este disciplina care m-a ajutat foarte mult in acest sport – prin strategii, razboaie (râde, n.r.). E un fel de sah in miniatura, daca pot sa spun asa. Sau sahul e miniatura Istoriei, nu? Nu stiu ce va fi acum la Nationala. Sper sa fiu in prima treime. Nu am sperante prea mari pentru ca sunt adversari care se pregatesc de mici in cluburi de sah. Noi nu avem asa ceva in Bacau. Ne pregatim cum putem, singuri, fara ajutor, fara a fi impinsi de la spate.”
Tudor Andrei Nastac – olimpic sah (baieti), faza judeteana