27 octombrie 2024
Zona zeroFapt diversFizica a răspuns la întrebarea esențială: Ar trebui să alergi în ploaie...

Fizica a răspuns la întrebarea esențială: Ar trebui să alergi în ploaie pentru a te uda mai puțin?

Un nou studiu realizat de fizicianul Jacques Trainer aduce în prim-plan o întrebare la care mulți au încercat să răspundă empiric: Este mai bine să alergi în ploaie pentru a te uda mai puțin sau e mai eficient să mergi? Folosind formule matematice complexe și simulări precise, Trainer oferă un răspuns care ar putea surprinde pe mulți.

Conform calculelor sale, atunci când te deplasezi în ploaie, există două procese opuse în joc. Pe de o parte, cu cât te miști mai repede, cu atât întâlnești mai multe picături pe secundă, fie că ele îți lovesc spatele sau pieptul. Pe de altă parte, alergând, reduci timpul petrecut în ploaie. „Cele două procese se contrabalansează,” explică Jacques Trainer. „În esență, cantitatea totală de apă absorbită este aproape aceeași, indiferent dacă mergi sau alergi.”



Totuși, există un aspect surprinzător: capul și umerii par să rămână mai uscați dacă alergi. „Matematica sugerează că alergatul poate reduce cantitatea de apă care ajunge pe cap, deși hainele vor absorbi mai multă umezeală,” a explicat Trainer. Prin urmare, alergarea nu este complet inutilă.

Concluzia sa? Cel mai eficient mod de a te deplasa prin ploaie este să mergi rapid, cu capul ușor înclinat înainte. Așa vei evita o mare parte din umezeala de pe cap, fără a compromite complet uscăciunea hainelor. Așadar, dacă ai de ales, fugi doar dacă ești dispus să îți sacrifici haina pentru un cap mai uscat.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img