26 octombrie 2024
ActualitateUn sat din Bacău, invadat an de an de buburuze: Localnicii sunt...

Un sat din Bacău, invadat an de an de buburuze: Localnicii sunt terorizați de roiurile nesfârșite

În comuna Căiuți, buburuzele au devenit o adevărată pacoste pentru localnici, invadându-le casele și îngreunând viața de zi cu zi. An de an, la mijlocul lunii octombrie, mii de buburuze poposesc pe pereții expuși la soare și apoi își găsesc drumul în interiorul caselor, generând un disconfort uriaș pentru oamenii din zonă. Localnicii au ajuns să lupte zilnic cu aceste insecte, folosind aspiratoare și mături pentru a menține locuințele cât de cât libere de musafirii nepoftiți,informeaza pro tv.

Luptă zilnică cu roiurile de buburuze

Deși sunt recunoscute în mod obișnuit drept insecte inofensive, buburuzele au devenit o povară pentru locuitorii comunei. Marian Gheonoiu, unul dintre localnici, spune că de două săptămâni suportă zilnic prezența acestor insecte. „Peste tot, nici nu poți suporta. Nu se poate suporta mirosul lor și invazia lor”, mărturisește el, exasperat de mirosul specific emanat de buburuze, descris de locuitori ca „acru și greu de suportat”.



Femeile din gospodării se plâng că munca lor nu are sfârșit. „Uite câte sunt acolo jos. Și astea toate își fac loc și intră prin gurile alea”, explică o localnică, arătând insectele care se strecoară prin crăpături și aerisiri.

Buburuzele – un coșmar care durează de 14 ani

Pentru Nicolae Bârlenghea, invazia de buburuze nu mai este o surpriză. El povestește că insectele intră pe sub uși și prin aerisiri, lăsând în urmă un lichid galben cu un miros înțepător, secretat de buburuze pentru a se proteja împotriva dăunătorilor. De 14 ani, localnicii recurg anual la soluții chimice de combatere, însă fără rezultate semnificative. „De stropit, stropim în fiecare an pentru insecte, dar nu au efect asupra gărgărițelor”, spune Doru Ionescu, un alt localnic.

Eforturi epuizante și lipsa unei soluții din partea autorităților

Munca de curățare a caselor este epuizantă și repetitivă. Zilnic, locuitorii strâng „câte 2-3 fărașe, o jumătate de găleată de buburuze”, mărturisește Marian Gheonoiu. Deși au solicitat sprijin din partea autorităților, soluțiile concrete întârzie să apară. În lipsa altor opțiuni, oamenii continuă să aștepte ca natura să-și urmeze cursul, iar buburuzele să părăsească, în cele din urmă, satul. După aproximativ două săptămâni, invazia scade în intensitate, dar localnicii rămân cu amintirea neplăcută și cu speranța că, poate, anul viitor, situația nu se va repeta.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img