Pentru al șaptelea an consecutiv, muzicanții din Bacău s-au adunat la Magic Garden, în memoria solistului Doru Alexandrescu, plecat prea devreme dintre noi. Și, de fiecare dată cu prilejul acestei adunări, cei din breaslă au prilejul de a-i ține la curent pe ceilalți cu starea lor. Limbile se dezleagă, grație ospitalității largi de la Magic Garden, plus că un somelier a fost și el acolo, cu sfaturile sale prețioase.
Iar asta a fost bine pentru unele împăcări, deoarece, ca în orice mare familie, și la muzicanți se mai iscă certuri și există animozități. În acest context, cuvinte cu încărcătură totală precum „mereu”, „niciodată”, „întreg”, „zero”, „excelent”, își au locul lor. Dar totul e foarte bine când se termină cu bine. Vorbim despre muzicieni excelenți, printre cei mai buni din toată regiunea, solicitați intens și care au o mare experiență în evenimentele particulare de sfârșit de săptămână, dar nu numai.
Ca de fiecare dată la aceste reuniuni, pentru fiecare, solist sau, instrumentist, a fost un prilej rar și de neratat de a susține o mică demonstratie, cu piese mai speciale, în fața unui public cu ureche foarte fină și exersată.
Astfel, s-au perindat pe rând la microfoane sau la instrumente Bogdan și Cosmin Flenchea, Andreea Spulber – acompaniată la saxofon de soțul ei, Vali, Alina Ungureanu – recunoscută pentru faptul că are un timbru unic apropiat de cel al lui Gabi Luncă, având un repertoriu adaptat ca atare; Gabriela Ursache, Paula Florescu au impresionat, la rândul lor; apoi, Florin Blaj a susținut un recital extraordinar.
De anul viitor, această reuniune se va transforma într-un mic festival, cu numele „Dor de Lăutari”. A fost și numele unei emisiuni de succes de la TV Bacău. Dor vine de la Doru (Alexandrescu), dar îi ia în considerare pe toți lăutarii care nu mai sunt printre noi și de la care actualii muzicanți au învățat meserie.
Lăutăria este o artă veche, care se fură sau care se transmite doar din maestru în învățăcel. Lăutarii sunt mult mai mult decât niște interpreți de partituri, sunt maeștri ai improvizației și manipulatori ai emoțiilor. Fiecare dintre actualii lăutari a avut un învățător pe care îl poartă în suflet și de care îi este dor. De aceea, Dor de Lăutari, din 2025, sau poate Doru de Lăutari. E bine, oricum!
Gabriela Ursache