25 octombrie 2024
ActualitateCel mai longeviv director de bancă din Bacău a devenit nonagenar

Cel mai longeviv director de bancă din Bacău a devenit nonagenar

Economistul și managerul bancar Dumitru Paloșanu atinge, duminică, 27 octombrie, cota „90” a vieții. Într-o perioadă în care noțiunea de „brand” a făcut o veritabilă carieră în viața noastră economică și socială, numele lui Dumitru Paloșanu s-a impus ca atare în domeniul bancar, pentru că vizează nu mai puțin de 39 de ani dăruiți sucursalei din Bacău a Băncii Naționale a României (BNR), din totalul de 42 de ani de muncă, din care 29 de ani numai ca director al acestei instituții bancare teritoriale. Nu cred să existe un director de întreprindere băcăuan sau oricare intelectual din perioada anilor 1970-2000 care să nu-și mai amintească și acum numele acestui „brand”.

Un director de bancă are toate prerogativele de administrare, de dispoziție și de autorizare a tuturor tranzacțiilor din sfera de activitate a unei bănci și are responsabilități în monitorizarea funcționării adecvate și eficiente a sistemului în care lucrează. Mai ales într-o unitate a Băncii Naționale. Dar dincolo de aceste prerogative și de longevitatea în aceeași funcție, personalitatea directorului Dumitru Paloșanu s-a impus prin decență, prin dedicație față de profesie și prin relațiile excepționale pe care le-a avut cu oricine lucra. Ca „bancher” a fost un om cu personalitate, sociabil și mai ales un profesionist responsabil. E o încântare să stai de vorbă cu domnia sa și astăzi! 



Dumitru Paloșanu este originar de lângă Bacău, din localitatea Sărata (acum comuna Sărata). S-a născut pe 27 octombrie 1934, a făcut studii medii la Liceul „Ferdinand I” din Bacău și la Liceul Comercial din Rădăuți între anii 1953-1957, apoi a urmat cursurile Academiei de Studii Economice din București (pe atunci Institutul de Științe Economice și Planificare). La absolvire, a fost repartizat în județul Bacău, unde a lucrat timp de 42 de ani, până la pensionare, din care 29 de ani în funcția de director al Sucursalei Băncii Naționale. A pornit de la funcția de contabil principal la fosta Direcție Orășenească Bacău a BNR, dar a devenit Inspector, Inspector principal și Inspector șef adjunct și, de la 1 martie 1966, Director. Scurt timp, în 1968, a fost Director al Băncii Agricole din Bacău, dar a fost transferat imediat la Sucursala Bacău a BNR, unde a fost Director adjunct în perioada 14 august 1972-7 martie 1990 și apoi Director între 8 martie 1990 și1 august 1999, până la cuvenita pensionare. În total, 42 de ani de vechime în muncă, din care 39 în BNR, între care 29 de ani ca director (18 ani ca adjunct).

 La conducerea băncii, Dumitru Paloșanu a fost urmat, de la 1 septembrie 1999, de alți doi veritabili profesioniști ai domeniului. La 1 martie 2011, Sucursala BNR a devenit Agenție a Băncii Centrale. În cei aproape 35 de ani din 1990 până în prezent, au fost doar trei schimbări manageriale la unitatea BNR din Bacău, de la Dumitru Paloșanu conducerea fiind preluată de carismaticul director Ștefan Sâmbotin, apoi de Dănuț Ilie – un alt profesionist remarcabil. Stabilitatea pe postul de conducere înseamnă că Banca Națională reprezintă o cultură instituțională prin stabilitatea și a politicilor practicate în toți acești ani. De altfel, credibilitatea instituțională și încrederea în moneda și în politicile unei bănci centrale se clădesc, în timp, printr-o cultură a stabilității instituționale. Iar în cazul venerabilului profesionist Dumitru Paloșanu sigur putem vorbi de continuitatea managerială rezultat al stabilității instituționale!



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img