24 octombrie 2024
SportAdrian Gavriliu, singurul arbitru internațional de high diving din România!

Sărituri de la mare înălțime

Adrian Gavriliu, singurul arbitru internațional de high diving din România!

Antrenorul campionului mondial Constantin Popovici a luat nota generală 9,35 la examenul organizat de FINA (Federația Internațională de Natație), luna aceasta, în Brazilia

Sportul băcăuan ridică destul de greu capul din pământ. Și totuși, există discipline sportive la care Bacăul privește lumea de sus în jos. De sus, de la înălțime. Sau, după caz, de la mare înălțime. La propriu și la figurat. Una dintre aceste ramuri sportive este high-diving-ul. Astfel, Constantin Popovici a adus Bacăului și, implicit, clubului la care este legitimat, CSM, succese fără precedent.



Laureat, anul trecut, cu titlul de campion mondial și dublu câștigător al Cupei Mondiale la sărituri de la mare înălțime (în 2023 și 2024), Costa a devenit în acest an primul român din istorie care și-a adjudecat Red Bull Cliff Diving World Series. Iar săptămâna trecută, antrenorul lui Costa, Adrian Gavriliu a intrat, la rândul său, în anale. Tot cu o premieră. În vârstă de 45 de ani, Gavriliu a devenit primul- și singurul, cel puțin pentu moment- arbitru internațional de sărituri de la mare înălțime din România. Cu ocazia Cupei Mondiale de high diving programată în urmă cu două săptămâni în capitala Braziliei, Brasilia, Federația Internațională de Natație a organizat cursuri de arbitraj soldate cu un examen.

La această acțiune au participat zece cursanți, însă doar trei au reușit să ia examenul care le conferă dreptul de arbitra marile competiții de high diving organizate de FINA, inclusiv Campionate Mondiale. Din acest trio notat cu minimum 9 la general face parte și Adi Garviliu, cu media generală de 9,35. Băcăuanul a obținut nota 9,5 la proba scrisă și 9,2 la cea practică de shadow judging.

„Este o mare satisfacție și țin să mulțumesc, înainte de toate, Federației de Natație și Pentatlon Modern pentru încrederea acordată, FRNPM nominalizându-mă și înscriindu-mă la cursurile din Brazilia. Totodată, Federația a acoperit și toate costurile acestei deplasări. În ceea ce privește examenul, acesta a fost destul de dificil, în special proba scrisă care-ți impune o cunoaștere temeinică a regulamentului.

Ca antrenor, este evident că nu-ți poate fi străin regulamentul, însă ca arbitru trebuie să-l știi din scoarță în scoarță, cunoscând pe de rost inclusiv toate codurile săriturilor.

Timp de o lună, am tocit mai abitir ca în vremurile studenției pentru a nu-mi scăpa nimic din acest punct de vedere. O provocare a constituit-o și shadow-judging-ul. Practic, tu ai de notat o săritură, iar arbitrii oficiali te dublează. Dacă nota pe care ai acordat-o tu, ca examinat, nu este în concordanță cu cele ale examinatorilor, pierzi serios la punctaj.

Pentru a deveni posesor de licență B, cea care îți conferă dreptul de a oficia la concursurile internaționale de juniori, nota generală minimă este 8,5, iar pentru licența A, cea rezervată concursurilor de seniori este 9”, a explicat pentru „Deșteptarea”, antrenorul și, mai nou, arbitrul internațional de high diving, Adrian Gavriliu.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img