Peste 230 de medici, cadre universitare, psihologi, asistenţi medicali și asistenți sociali, au participat, în perioada 17 – 19 octombrie, la cea de-a XXV-a ediție a Conferinței Naționale de Îngrijiri Paliative, cu participare internațională, care s-a desfășurat în stațiunea Slănic-Moldova. De altfel, un loc ideal nu doar pentru turismul balnear, ci și pentru turismul de evenimente și conferințe.
Această nouă ediție, cu titlul ,,Tradiție și viitor în domeniul îngrijirilor paliative”, care a fost și una aniversară, a fost organizată de Asociația Națională de Îngrijiri Paliative din România (ANIP), în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România (CMR) și Ordinul Asistenților Medicali Generaliști, Moașelor și Asistenților Medicali din România (OMAGMAMR).
În cele trei zile de sesiuni plenare, sesiuni tematice, sesiuni de lucrări și ateliere paralele, care au avut loc în cele patru locații ale conferinței (Hotel ,,Dobru”, Vila ,,Dobru”, Hotel ,,Panoramic” și Sala de Sport din stațiune), specialiștii în domeniu au subliniat că sunt necesare măsuri pentru îmbunătățirea accesului la îngrijire și mai ales, posibilitatea ca aceasta să fie oferită direct acasă la pacienți.
Domeniul îngrijirii paliative, care îmbunătățește calitatea vieții pacienților incurabili și a familiilor acestora se confruntă cu numeroase lipsuri, însă printr-un nou program elaborat și implementat la nivel național, acestea vor putea fi eliminate, prin dezvoltarea altor tipuri de servicii, în special a celor oferite la domiciliu sau în ambulatoriu, față de cele din secțiile unităților spitalicești.
Situația actuală a fost discutată și la întâlnirea de la Slănic-Moldova: ,,În România, în ultimele trei decenii serviciile de îngrijire paliativă s-au dezvoltat inegal la nivel național, începând cu inițiative ale unor organizații neguvernamentale, ulterior integrate și în sistemele public și privat de sănătate. În prezent, aceste servicii se concentrează în principal pe internarea pacienților în unități dedicate (unități autonome de paliație sau secții / compartimente din spitale publice sau private), în timp ce serviciile la domiciliu și ambulatoriul rămân insuficient dezvoltate. Îngrijirile paliative la domiciliu sunt oferite exclusiv prin organizații caritabile sau servicii private. În aceste condiții, accesul la aceste servicii este limitat și deseori inadecvat, cu o acoperire inegală la nivel național. Din informaţiile publice disponibile până în prezent , numărul de paturi de îngrijiri paliative este de aproximativ 3.300, dintre care aproape 3.000 sunt în contract cu casele de asigurări de sănătate. Celelalte tipuri de servicii paliative în ambulatoriu și la domiciliu sunt subdezvoltate, astfel că, în anul 2023 au fost raportaţi doar 7 furnizori de îngrijiri paliative la domiciliu, cu un grad de acoperire la nivel național de sub 20%, ceea ce face imperativă adoptarea unor măsuri pentru a extinde și îmbunătăți aceste servicii”, au arătat specialiștii prezenți la conferință.
Despre astfel de probleme, care vizează un domeniu atât de delicat și de absolută trebuință, precum cel al îngrijirilor paliative, psih. drd. Mihaela Dumitrache, unul dintre organizatorii conferinței, a spus, la rându-i, următoarele:
,,Îngrijirea paliativă în România nu ar mai trebui să fie la început, dar încă este nevoie de a o dezvolta, însă nu în unitățile cu paturi, ci la domiciliul pacienților. De ce? Pentru că acolo costurile sun mult mai mici, iar oamenii doresc acest lucru, iar mai mult de 80% din cei diagnosticați cu boli limitatoare de viață își doresc să fie îngrijiți în patul lor, în casa lor.
Probabil, de la începutul anului viitor, va intra în vigoare noul program național de îngrijiri paliative, care va oferi un cadru financiar mai bun dezvoltării acestui tip de serviciu, respectiv, îngrijirea paliativă la domiciliu, în ambulatoriu sau în spitalizare de zi”.
Iată și câteva dintre temele abordate la conferință: ,,Neuromodularea durerii”, ,,Sfaturi practice în managementul durerii severe”, ,,Integrarea terapiilor complementare în îngrijirile paliative”, ,,Pacientul la sfârșitul vieții: Planificare în avans? Încrâncenare terapeutică?”, ,,Îngrijirea paliativă în România”, ,,Îngrijirea paliativă la domiciliu – o perspectivă” etc.
Președintele Comitetului științific al conferinței: prof. univ. dr. Daniela Moșoiu, medic primar oncologie medicală, specializat în ,,Îngrijiri Paliative”, consilier științific al ANIP, director dezvoltare naţională şi programe de educaţie în cadrul echipei manageriale a Spitalului Hospice „Casa Speranței”.
Președinții Comitetului organizatoric al conferinței: conf. univ. dr. Vladimir Poroch, președinte al ANIP, medic primar chirurg la Institutul Regional de Oncologie Iași, şef al Secţiei ,,Îngrijiri Paliative”, conferențiar la Universitatea de Medicină și Farmacie ,,Gr. T. Popa” din Iași; psih. drd. Mihaela Dumitrache, membră a Comitetului științific al conferinței, consilier științific la ANIP, manager al Asociației ,,Lumina” din Bacău (Centrul de Îngrijiri Paliative pentru Copii, Serviciul de Îngrijiri Paliative la Domiciliu și CIAPD ,,Casa Lumina” Comănești).
Romulus-Dan BUSNEA