22 octombrie 2024
ActualitateȘcoala Gimnazială „Al. I. Cuza” aniversează 165 de ani de la atestarea...

Școala Gimnazială „Al. I. Cuza” aniversează 165 de ani de la atestarea documentară

  • în perioada 21-25 octombrie în școală au loc manifestările „Ziua CUZA 165”

 

La Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”, din Bacău, au început, luni, 21 octombrie, manifestările dedicate împlinirii a 165 de ani de atestare documentară a instituției și intitulate „Zilele CUZA 165” sub genericul „Împliniri. Deveniri. Idealuri”. Actul de înființare a acestei școli a fost semnat pe 25 octombrie 1859 chiar de cunoscutul și iubitul domn al Principatelor Române Unite, Al. I. Cuza.



 

Evenimentul a debutat cu un „Prolog” prin care conducerea instituției a prezentat evenimentul și evoluția școlii care poartă, din anul 1994, numele „Alexandru Ian Cuza”, cunoscută până atunci ca Școala Generală nr. 19.

La eveniment au fost prezenți, între alții, alături de profesorii actuali, de foști profesori ai școlii și de elevi, noul președinte ales al Consiliului Județean – Ionela-Cristina Breahnă-Pravăț, președintele Filialei Bacău a Asociației Naționale a Veteranilor de Război – generalul de flotilă aeriană (rtr) dr. Vasile Florea, președintele Filialei Județene Cultul Eroilor – Dănuț Voicu, președintele Societății Cultural-Științifice „Vasile Alecsandri”, din Bacău – conf. univ. dr. Ioan Dănilă, scriitorul Ion Fercu și directoarea Serviciului Județean al Arhivelor Naționale – Mihaela Chelaru.

În paralel, elevii îmbrăcați în costume din epoca domnitorului Cuza, după modelele celor ale domnitorului și ale membrilor camarilei sale, dar și alți elevi ai școlii și mulți părinți și bunici, au pornit, în marș, din Piața Tricolorului și s-au oprit în curtea școlii în spațiul destinat unei scurte întruniri aniversare.

 

Pe scena amenajată pentru acest eveniment a urcat corul Școlii sărbătorite, care a interpretat câteva cântece, după care domnitorul al cărui nume îl poartă școala, întruchipat cu eleganță și aplomb de un elev, a „transmis” celor prezenți „un mesaj” care ar fi însoțit emiterea actului de înființare a acestei instituții școlare și a subliniat câteva dintre trăsăturile care au făcut din Școala CUZA una dintre cele mai apreciate din Bacău, din județ și din România. De asemenea, au fost amintite și numele unor iluștri absolvenți ai acestei școli, precum Radu Beligan, Solomon Marcus, Emanuel Elenescu, Marcel Marcian, Marius Mircu, Constantin Andone, George Bălăiță, Constantin Arseni și alții.

Auditoriului s-a adresat și Ionela-Cristina Breahnă-Pravăț, care a transmis salutul administrației județului și a subliniat rolul important care este îndeplinit de o instituție școlară precum Școala CUZA din Bacău.

Participanții s-au prins, apoi, cu mic, cu mare, într-o uriașă Horă a Unirii.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img