20 octombrie 2024
ActualitateSondaj Sociopol: Ciolacu conduce, iar lupta pentru locul doi este intensă între...

Sondaj Sociopol: Ciolacu conduce, iar lupta pentru locul doi este intensă între Simion și Ciucă

Cel mai recent sondaj realizat de Sociopol în perioada 14 – 18 octombrie 2024 conturează un peisaj electoral dinamic, dar consolidat, cu mici variații față de sondajele anterioare. Liderul Partidului Social Democrat (PSD), Marcel Ciolacu, continuă să domine scena politică, ocupând primul loc în preferințele electoratului cu un procent de 26%.

Această poziție fermă îi asigură o intrare fără emoții în turul doi al alegerilor prezidențiale, din postura de favorit clar al primului tur.



Competiția pentru cel de-al doilea loc în finala electorală este, însă, mult mai tensionată. George Simion, liderul Alianței pentru Unirea Românilor (AUR), se bucură de un sprijin de 20% din partea electoratului, însă la doar trei puncte procentuale distanță se află Nicolae Ciucă, candidatul Partidului Național Liberal (PNL), cu 17%. Această cursă strânsă între Simion și Ciucă promite să fie punctul culminant al campaniei, creând un suspans care va atrage atenția până în ultima zi de campanie.

Pe locul patru se află candidata Uniunii Salvați România (USR), Elena Lasconi, care reușește să mențină un scor constant de 13%, conform sondajelor anterioare. Deși nu pare să aibă șanse reale pentru a accede în turul doi, Lasconi își consolidează poziția de lider al USR și al electoratului urban progresist.

Locul cinci este disputat între doi independenți cu cariere politice bine cunoscute. Mircea Geoană, fost candidat la prezidențiale și diplomat de renume, a scăzut la 10% în preferințele electorale, pierzând teren față de Cristian Diaconescu, care a crescut la 9%. În timp ce Geoană pare să piardă sprijinul public, Diaconescu câștigă constant, ceea ce ar putea duce la o redistribuire a voturilor între cei doi în perioada următoare.

Candidații rămași în cursă obțin scoruri nesemnificative, fiecare acumulând cel mult două puncte procentuale, fără a influența major dinamica generală a competiției.

În ceea ce privește participarea la vot, sondajul estimează o prezență de 52% în rândul celor care se declară hotărâți să voteze (likely voters). Incluzând și votul din diaspora, se așteaptă ca prezența la urne în turul întâi să depășească ușor 55%.

Cu un Ciolacu deja bine poziționat pentru a accede în finala turului doi, întrebarea centrală a campaniei rămâne: cine îl va înfrunta – George Simion sau Nicolae Ciucă? Această competiție promite să fie decisivă pentru configurarea finală a peisajului politic din România.

Sondajul Sociopol este reprezentativ pentru populația adultă neinstituționalizată din România, cu un eșantion de 1,003 respondenți. Colectarea datelor a fost realizată prin interviuri telefonice (CATI) în perioada 14 – 18 octombrie 2024, cu o marjă de eroare de +/- 3,2%, la un nivel de încredere de 95%.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img