15 octombrie 2024
EvenimentPeste 350.000 de pelerini, anul acesta, la Sf. Parascheva

Peste 350.000 de pelerini, anul acesta, la Sf. Parascheva

Manifestările religioase organizate de Mitropolia Moldovei și Bucovinei cu ocazia Hramului Sfintei Cuvioase Parascheva 2024 au atras, ca în fiecare an, un număr impresionant de pelerini la Iași. Între 8 și 15 octombrie 2024, peste 350.000 de persoane au participat la slujbele religioase și evenimentele organizate în cadrul acestui pelerinaj, considerat cel mai mare de acest tip din România.

Deși prezența a fost extrem de numeroasă, organizatorii, alături de forțele de ordine, au gestionat situația eficient, fără a se înregistra incidente majore. Eforturile coordonate ale Grupării de Jandarmi Mobilă Bacău, alături de alte structuri din cadrul Ministerului Afacerilor Interne, au permis ca evenimentul să se desfășoare în siguranță.



O mobilizare impresionantă pentru asigurarea siguranței

Pe durata celor șapte zile de manifestări religioase, peste 260.000 de pelerini au participat la procesiunea și pelerinajul la Racla cu Moaștele Sfintei Cuvioase Parascheva, iar aproximativ 90.000 de persoane au fost prezente la alte evenimente importante, precum slujbele religioase, procesiunea „Calea Sfinților” și Sfânta Liturghie Arhierească.

Autoritățile au acționat proactiv pentru a preveni orice fapte antisociale și a asigura protecția participanților. Deși au fost înregistrate câteva situații care au necesitat aplicarea unor măsuri contravenționale, acestea s-au concentrat în zonele adiacente spațiilor de desfășurare a evenimentului. În total, au fost aplicate 203 sancțiuni contravenționale, în valoare de 49.920 lei.

Asistența medicală și intervențiile de urgență

Un rol esențial în buna desfășurare a pelerinajului l-au avut echipajele medicale. Personalul Inspectoratului pentru Situații de Urgență al Județului Iași și cel al UPU-SMURD Iași, mobilizat în cadrul unui post medical avansat, a acordat sprijin în 606 cazuri, tratând afecțiuni variate, de la bradicardie și hipertensiune arterială, până la fracturi sau crize de astm.

În 38 de cazuri, a fost necesară transportarea persoanelor la spital pentru investigații suplimentare.

Colaborarea interinstituțională

Succesul acestei ample manifestări religioase s-a datorat și colaborării între organizatori și autoritățile publice locale. Gruparea de Jandarmi Mobilă „Alexandru cel Bun” Bacău a coordonat măsurile de ordine publică, în colaborare cu Inspectoratul de Jandarmi Județean Iași, Inspectoratul de Poliție Județean Iași, Inspectoratul pentru Situații de Urgență și Poliția Locală Iași. În ultimele zile, Gruparea de Jandarmi Mobilă Brașov a fost și ea implicată în dispozitivul de siguranță.

Mulțumiri pentru pelerini și organizatori

Forțele de ordine au mulțumit participanților pentru răbdarea și comportamentul civilizat pe durata întregului eveniment. De asemenea, a fost subliniată contribuția esențială a voluntarilor și a autorităților locale, care, printr-o colaborare eficientă, au asigurat desfășurarea fără probleme a pelerinajului de Hramul Sfintei Cuvioase Parascheva.

Astfel, Iașiul a reușit, și în 2024, să devină un loc de întâlnire spirituală și de reflecție, într-un cadru de siguranță și respect față de toți cei prezenți.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img