Membrii Forumului Democrat German (FDG) din Bacău au marcat, vineri, 11 octombrie, Ziua Unității Germane (Tag der Deutschen Einheit), sărbătorită în fiecare an în luna octombrie, acum la 35 de ani de la unificarea marelui stat german. La 3 octombrie, în 1990, a fost reunificată Germania, după ce în 9-10 noiembrie 1989 a fost dărâmat celebrul Zid al Berlinului, care separa Berlinul de Est (din fosta Republică Democrată Germană) de Berlinul de Vest (din Republica Federală a Germaniei).
Alături de membrii FDG din județ, dar și din Piatra Neamț împreună cu președintele Dan Matzner, au venit și consilierul județean Ilie Bârzu, dar și o parte dintre președinții comunităților minorităților din Bacău: Vasile Agop (Uniunea Armenilor din România), Silviu Niță (Comunitatea Italienilor), Doru Tănase – președintele Asociației Europene a Romilor pentru Progres și Promovare Interculturală (AERPPI) și Marieta Hârțescu – inspector pentru limba romani la Inspectoratul Școlar Județean și vicepreședintă a AERPPI. De asemenea, au fost prezenți și membri ai Filialei Județene Cultul Eroilor din Bacău, împreună cu președintele Dănuț Voicu.
Manifestarea a fost deschisă de președinta FDG Bacău, Mihaela Brunhuber, care a făcut o scurtă incursiune în istoria evenimentelor marcate anual pe 3 octombrie în Germania și în lume. Cu acest prilej, președinta Forumului băcăuan a explicat ce impact a avut ridicarea Zidului Berlinului și, apoi, reunificarea Germaniei. „Ziua Unității Germane – a spus Mihaela Brunhuber – este un simbol al libertății, al democrației și al stabilității, o lecție istorică despre importanța solidarității și a depășirii divizărilor politice și ideologice”.
Reuniunea de la Bacău a fost animată și de carismaticul ziarist și fotograf Ulrich Brunhuber, soțul Mihaelei și corespondent la ziarul „Allgemeine Deutsche Zeitung für Rumänien”, care apare la București, dar și de melodiile germane interpretate de un virtuoz muzician, clapistul Prof. Doru Sascău. În programul artistic au evoluat și membrii corului „Edelweis” (Floare de Colț) de la FDG Piatra Neamț și chitaristul Alexandru Ciubotaru – absolvent al promoției 2024 al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, extensia din Piatra Neamț, care a interpretat piese de muzică clasică. Acordeonistul și pianistul Doru Sascău a susținut scurte recitaluri de valsuri germane și de canțonete și cântece vesele din operete, a acompaniat corul „Edelweis”, dar și pe Doru Tănase, un excelent solist de muzică lăutărească.
De asemenea, participanților la reuniune le-a fost oferit albumul de fotografii „Omul, tipărit în acest an în condiții grafice excelente de Editura și tipografia Honterus din Sibiu, cu sprijinul FDG din România – regiunea Extracarpatică (Moldova și Muntenia). Albumul, cu 79 de fotografii al-negru și color, este realizat de Toni Pal, fotograf de nuntă din Bistrița (Bistrița-Năsăud), și se alătură altor trei albume similare realizate de fotografi german de la noi și publicate în anii 2022 și 2023. Albumul lui Toni Pal a fost prezentat de prof. Elena Oboroceanu.
Tot cu acest prilej, scriitorul Iosef Bialy a împărtășit celor prezenți cum a ajuns să devină băcăuan și oneștean prin alegerea de profesa cu mulți ani în urmă pe Platforma Industrială de la Borzești-Onești.