12 octombrie 2024
Zona zeroMemoriaPe Pasarela Letea (Podul de la Narcisa)

Pe Pasarela Letea (Podul de la Narcisa)

Fotografia surprinde pasarela Letea din Bacău, într-un moment din anii ’70, o perioadă de mari schimbări urbanistice în România, în plin regim comunist. În imagine, se remarcă tranziția dintre vechi și nou: în prim-plan se văd casele mici, tradiționale, cu acoperișuri de țiglă, ce vor fi în curând demolate pentru a face loc expansiunii urbane. Pe de altă parte, în fundal, se înalță blocurile nou construite, tipice arhitecturii comuniste, caracterizate prin formă masivă și funcțională, parte din planurile de modernizare a orașelor.

Pasarela Letea, prezentată în imagine, reprezenta o infrastructură esențială pentru fluidizarea traficului între zonele rezidențiale și industriale ale orașului. Pe pod se poate observa un camion vechi, iar sub acesta, un grup de oameni merg pe o alee, simbolizând viața de zi cu zi a locuitorilor. Atmosfera este tipică pentru acea perioadă, cu o paletă de culori estompată.



Anii ’70 au adus o urbanizare rapidă în multe orașe din România, iar Bacăul nu a fost o excepție. Fotografia ilustrează foarte bine acest contrast al vremii: comunități vechi înconjurate de noi proiecte imobiliare care vor transforma în curând întreaga față a orașului. Aceasta este o mărturie a unui moment din istoria locală, când Bacăul, la fel ca multe alte orașe din țară, s-a îndreptat spre o modernizare intensă, distrugând vechile cartiere pentru a face loc blocurilor de locuințe standardizate, o imagine familiară pentru mulți români care au trăit acele vremuri.

Astfel, această fotografie nu doar că documentează o porțiune din istoria orașului Bacău, dar servește și ca un simbol al transformărilor radicale prin care au trecut multe orașe românești în perioada comunistă, unde tradiția și modernitatea se întâlneau pe fundalul unor planuri urbanistice impuse de regim.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img