15 octombrie 2024
EvenimentRomânii decedați în străinătate vor fi repatriați pe banii statului român

Românii decedați în străinătate vor fi repatriați pe banii statului român

Federația Asociațiilor de Români din Europa (FADERE) a salutat adoptarea de către Plenul Camerei Deputaților a unei legi extrem de importante pentru comunitatea românească din diaspora. Începând de acum, statul român va suporta cheltuielile de repatriere a cetățenilor români decedați în străinătate, la solicitarea familiei, în limita a 5.000 de euro pentru fiecare persoană.

Acest proiect de lege reprezintă un răspuns concret la apelurile repetate ale FADERE, care, de peste zece ani, a cerut autorităților române să își asume această responsabilitate. „Această lege este un pas major pentru românii din diaspora”, a declarat Daniel Tecu, președintele FADERE, subliniind că legea oferă un ajutor real familiilor care se confruntă cu momente deosebit de grele.



În trecut, familiile românilor decedați în străinătate erau nevoite să apeleze la campanii de strângere de fonduri, deseori organizate pe rețelele sociale, pentru a acoperi costurile ridicate ale repatrierii. Daniel Tecu a criticat amânările repetate în adoptarea acestui act normativ, dar a subliniat că acum, odată cu trecerea legii, calvarul s-a încheiat pentru multe familii. „Nu înțeleg de ce a trebuit să așteptăm 10 ani, dar mă bucur că acest coșmar s-a terminat”, a spus Tecu.

Legea nu doar că rezolvă o problemă legală, dar este văzută și ca un gest de umanitate și solidaritate din partea statului român față de cetățenii săi de pretutindeni. FADERE a mulțumit tuturor celor care au contribuit la adoptarea acestui act normativ, considerându-l o mare victorie pentru românii din diaspora și familiile lor.

FADERE este o organizație non-guvernamentală care luptă pentru drepturile românilor din străinătate și promovează legături mai puternice între aceștia și România.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img