9 octombrie 2024
ActualitateSituația afecțiunilor respiratorii în județul Bacău

Situația afecțiunilor respiratorii în județul Bacău

În perioada 30 septembrie – 6 octombrie 2024, în județul Bacău, situația afecțiunilor respiratorii acute, pneumoniilor și bronhopneumoniilor a fost monitorizată, conform datelor transmise de autoritățile sanitare. Deși au fost înregistrate numeroase cazuri de infecții respiratorii și pneumonii, până în prezent nu a fost raportat niciun caz de gripă la nivel județean.

Statistici privind infecțiile respiratorii



Pe parcursul perioadei analizate, au fost raportate 1.621 de cazuri de infecții respiratorii acute (I.A.C.R.S.), dintre care 52 au necesitat internare. Cele mai afectate grupe de vârstă sunt copiii între 5 și 14 ani, cu 519 cazuri, urmați de persoanele cu vârste cuprinse între 2 și 4 ani (319 cazuri). Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani și cele între 50 și 64 de ani au înregistrat mai puține cazuri, 114 și respectiv 125. În ceea ce privește pneumonia și bronhopneumonia, s-au raportat 275 de cazuri, dintre care 93 au necesitat internare. Cele mai afectate au fost persoanele cu vârsta între 65+ ani, unde s-au înregistrat 26 de cazuri, și copiii cu vârsta între 0-1 an, cu 31 de cazuri. Cu toate că nu s-au înregistrat cazuri de gripă în județul Bacău, autoritățile recomandă populației să se vaccineze pentru a preveni complicațiile asociate acestei boli. Campania de vaccinare continuă, fiind un element cheie pentru protejarea sănătății publice în sezonul rece.

Vaccinarea antigripală: o campanie esențială

Până la data de 6 octombrie 2024, 6.421 de persoane din județul Bacău s-au vaccinat împotriva gripei, conform raportărilor medicilor de familie. Vaccinul antigripal este eliberat gratuit în farmaciile din județ, pe baza prescripțiilor medicale și în conformitate cu prevederile legale.

Grupurile populaționale care beneficiază de vaccinare gratuită 100% includ:

Copiii cu vârsta de peste 6 luni și până la 19 ani;

Gravidele;

Persoanele între 19 și 65 de ani care suferă de afecțiuni cronice (boli cardiovasculare, respiratorii, diabet, hepatite cronice, afecțiuni neurologice sau metabolice, etc.);

Persoanele cu vârsta de peste 65 de ani;

Personalul medico-sanitar și auxiliar.

De asemenea, există și o categorie de persoane care beneficiază de o compensare de 50% pentru vaccinare, respectiv cei cu vârste cuprinse între 45 și 65 de ani, fără boli cronice.

 

 



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img