În luna septembrie, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mr. CONSTANTIN ENE” al Județului Bacău a intensificat acțiunile destinate prevenirii situațiilor de urgență, având ca obiectiv principal consolidarea protecției și creșterea gradului de reziliență a comunităților. Inspectorii de prevenire au desfășurat un număr impresionant de 76 de controale pe linia apărării împotriva incendiilor, axându-se pe operatorii economici, instituții și localități.
Aceste verificări minuțioase au dus la identificarea a 260 de deficiențe, dintre care 231 au fost sancționate cu avertismente, iar 29 cu amenzi în valoare totală de 397.000 lei. Dintre neconformitățile constatate, 44 au fost înlăturate pe loc, demonstrând eficiența intervențiilor echipelor de prevenire.
Inspectoratul a luat măsuri stricte pentru încălcările grave ale normelor de securitate la incendiu, aplicând trei sancțiuni complementare, care au inclus retragerea unei autorizații, a unui aviz de securitate la incendiu și anularea unui aviz de sector pentru un Serviciu Privat pentru Situații de Urgență.
În ceea ce privește avizarea și autorizarea, specialiștii din cadrul Inspecției de Prevenire au emis 13 avize de securitate la incendiu, 9 autorizații de securitate la incendiu și un aviz de protecție civilă, contribuind astfel la asigurarea unui mediu de lucru și de trai mai sigur pentru cetățeni.
Un alt aspect esențial al activităților desfășurate este informarea și pregătirea populației. Inspectorii de prevenire au organizat 56 de exerciții de alarmare, evacuare și intervenție în caz de incendiu și alte situații de protecție civilă, la care au participat 840 de persoane. Aceste acțiuni nu doar că au fost menite să educe populația, dar și să testeze eficiența planurilor de intervenție în situații de urgență.
Activitatea inspectorilor de prevenire este de natură permanentă și are ca scop principal consolidarea unui climat de siguranță pentru toți cetățenii. Eforturile constante în domeniul prevenirii nu doar că protejează vieți, dar și contribuie la crearea unei comunități mai responsabile și mai bine pregătite pentru a face față situațiilor de urgență.