Ediția a XXIX-a, 17-18 octombrie 2024
Cea de-a XXIX-a ediție a Simpozionului Naţional de Estetică, program care se bucură de unicitate în spațiul cultural românesc, se va derula în perioada 17-18 octombrie 2024, la Centrul de Cultură „George Apostu” din Bacău.
Noua ediție a SNE are o structură complexă ce integrează expoziții de artă, conferințe și momente muzicale de înaltă ținută, propunând o tematică de actualitate în cadrul Conferinței Naționale de Estetică: „Artele vizuale și inteligența artificială”.
Simpozionul va debuta joi, 17 octombrie, cu expoziția de pictură „Multivers” a artistei Florina Breazu, din Republica Moldova, o incursiune în procesul creativ al artistei întins pe parcursul a trei decenii. Prin lucrările sale, Florina Breazu transfigurează materia vizibilă și invizibilă, căutând sursa luminii și interacționând cu privitorul pentru a revela un adevăr profund despre existență și cunoaștere.
Centrul de Cultură „George Apostu” trasează o nouă punte de legătură culturală între Bacău și Chișinău, reafirmându-și solidul programul cultural de colaborare cu Republica Moldova.
Arta a fost mereu considerată o manifestare a spiritului uman. Într-o lume în care AI-ul preia din ce în ce mai multe aspecte ale procesului creativ, apare riscul unei înstrăinări profunde nu doar față de actul artistic în sine, ci și față de esența noastră spirituală. Conferința Națională de Estetică își propune să abordeze tocmai această tematică, cu invitații din program: prof. univ. dr. Petru BEJAN, Universitatea „Al. I. Cuza”, dr. Maria Bilașevschi, președinte, Uniunea Artiștilor Plastici din România, Filiala Iași, dr. Florina Breazu, președinte, Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova și dr. Daniel Ștefan Pocovnicu, poet, eseist, cronicar literar.
Recitalul oferit de pianista italiană Federica Iacovelli promite o seară de rafinament muzical și emoție profundă, printr-un program atent ales, alternând între piese dramatice, introspective și pline de expresivitate.
Federica Iacovelli s-a apropiat de studiul pianului la vârsta de 5 ani, ghidată de o sensibilitate muzicală înnăscută. A urmat cursurile Conservatorului de Muzică „U. Giordano din Foggia” – Secția Rodi Garganico, sub îndrumarea Maestrului Stefania Argentieri, iar în prezent studiază la Conservatorio della Svizzera italiana, Lugano, la clasa Maestrului Roberto Plano. Cu un profil muzical versatil, Federica Iacovelli s-a remarcat atât în formații solistice, cameristice, cât și în calitate de solistă cu orchestră.
Simpozionul Național de Estetică se va desfășura după următorul program:
Joi, 17 octombrie 2024, ora 17.00, Centrul de Cultură „George Apostu”
Deschiderea Simpozionului Național de Estetică
Cuvânt de întâmpinare
Expoziția „MULTIVERS” – Florina Breazu, Republica Moldova
Prezintă: dr. Maria Bilașevschi
prof. univ. dr. Petru Bejan
Lansarea albumului de artă „Multivers” – Florina Breazu
Lansarea revistei „Vitraliu”, numărul 61
Vineri, 18 octombrie 2024, ora 11.00, Centrul de Cultură „George Apostu”
Conferința Națională de Estetică – „Artele vizuale și inteligența artificială”
Prof. univ. dr. Petru BEJAN, Universitatea „Al. I. Cuza”
„Re-definirea artei în era inteligenței artificiale”
dr. Maria BILAȘEVSCHI
„Noi moduri de generare a memoriei în artă prin intermediul inteligenței artificiale”
dr. Florina BREAZU, Președinte Uniunea Artiștilor Plastici din Republica Moldova
„Arta – tărâm al interferenței creativității umane și inteligenței artificiale”
dr. Daniel Ștefan POCOVNICU, poet, eseist, cronicar literar
„Anxietate prospectivă & înțelepciunea viitorului”
Vineri, 18 octombrie 2024, ora 17.00, Centrul de Cultură „George Apostu”
SERILE PIANISTICE
Invitat special: Federica Iacovelli, Italia
În program:
Sergei Prokofiev – Dumka în La minor
Franz Liszt – Complainte (Dumka), din Glanes de Woronince, S.249, nr. 3
Pyotr Tchaikovsky – Dumka, Scenă muzicală rusă, Op. 59 în Do minor
Franz Liszt – Două legende S.175
Karol Szymanowski – Variațiuni în Si minor, Op. 3
Programul cultural pentru anul 2024 al Centrului de Cultură „George Apostu” se desfăşoară sub genericul „Patrimoniu – valoare și valorizare”.
Biroul de presă
Centrul de Cultură „George Apostu”
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.