30 septembrie 2024
CulturăSimpozionul Național ‘Vasile Pârvan’ 2024: Un omagiu adus părintelui arheologiei românești

Simpozionul Național ‘Vasile Pârvan’ 2024: Un omagiu adus părintelui arheologiei românești

Bacău – 3-4 octombrie 2024: Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău, în colaborare cu Arhivele Naționale Bacău, organizează tradiționalul Simpozion Național „Vasile Pârvan”, un eveniment de amploare culturală și științifică dedicat savantului născut pe meleaguri băcăuane, considerat părintele arheologiei românești.

Pe parcursul celor două zile de dezbateri, cercetători recunoscuți și tineri pasionați de istorie, arheologie și muzeografie vor aduce în fața publicului rezultatele celor mai recente studii, oferind un cadru ideal pentru dialogul intergenerațional. Evenimentul debutează joi, 3 octombrie 2024, la ora 11:00, la Hotelul C&C Karo Resort din Măgura, cu o conferință captivantă intitulată „Divina pulchritudo. Frumusețea împăratului în scrieri antice târzii”, susținută de prof. univ. dr. Nelu Zugravu de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza” din Iași.



Lansări și expoziții de neratat!

Programul continuă cu lansarea anuarului „Carpica”, vol. LIII, 2024, al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, prezentat de dr. Elena-Lăcrămioara Istina, și a anuarului Arhivelor Naționale Bacău „Acta Bacoviensia”, nr. XIX, 2024, introdus de prof. Vilică Munteanu. În plus, publicul va avea ocazia să admire o expoziție de fotografie etnografică, „Locul unde s-a născut Pârvan”, curatoriată de Iulian Bucur, șeful secției Etnografie a muzeului.

Secțiuni și teme de interes

Simpozionul este structurat pe patru secțiuni: Arheologie, Istorie, Personalități-Muzeografie și Istorie-Arhivistică, oferind ocazia participanților să exploreze tematici diverse și să interacționeze cu specialiști din toată țara. Reprezentanți din centre culturale și universitare din București, Iași, Constanța, și alte orașe vor fi prezenți, aducând contribuții valoroase la domeniul cercetării istorice și arheologice.

Un eveniment de tradiție și prestigiu

Simpozionul „Vasile Pârvan” reprezintă un punct de referință în peisajul cultural băcăuan și nu doar atât. Cu aproape 50 de ediții, acest eveniment continuă să onoreze moștenirea marelui academician Vasile Pârvan, un model moral și intelectual pentru întreaga comunitate științifică românească.

Prin acest demers, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” și partenerii săi reafirmă importanța cercetării istorice și muzeale în România, contribuind la consolidarea legăturii dintre trecut și prezent, în numele valorilor culturale care ne definesc.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img