29 septembrie 2024
EvenimentAvertizări Meteorologice și Hidrologice: Autoritățile iau măsuri pentru prevenirea efectelor negative

Avertizări Meteorologice și Hidrologice: Autoritățile iau măsuri pentru prevenirea efectelor negative

În urma emiterii unor avertizări de COD GALBEN și COD PORTOCALIU de către Administrația Națională de Meteorologie, autoritățile române au activat un plan de acțiune pentru prevenirea și diminuarea efectelor negative ce ar putea fi cauzate de fenomenele meteo extreme.

Măsuri de prevenție și monitorizare intensificată



Începând cu această dimineață, Centrul Național de Coordonare și Conducere a Intervenției (CNCCI) a fost activat la nivelul Ministerului Afacerilor Interne, alături de Centrele Județene de Coordonare și Conducere a Intervenției (CJCCI). Aceste centre vor monitoriza continuu situația din teren și vor coordona intervențiile rapide acolo unde va fi necesar.

Inspectoratele județene pentru situații de urgență aflate sub avertizările de cod portocaliu au trecut la un nivel sporit de operativitate. În plus, autoritățile verifică amenajările hidrologice și monitorizează atent albiile râurilor cu risc de inundație. Serviciile de permanență au fost instituite la nivelul autorităților locale, iar echipajele de intervenție au fost dislocate preventiv în zonele cele mai expuse. De asemenea, echipajele aeriene au fost prealertate pentru a putea interveni rapid dacă situația o impune.

Recomandări pentru cetățeni

În contextul acestor avertizări, autoritățile recomandă cetățenilor să adopte o serie de măsuri de precauție:

  • Evitați traversarea cursurilor de apă în cazul creșterii debitelor și mențineți distanța față de malurile râurilor și pârâurilor.
  • Curățați șanțurile și rigolele pentru a facilita scurgerea apei în zonele expuse la precipitații abundente.
  • Evitați deplasările prin zone afectate de inundații sau vizate de avertizări meteo și informați-vă din timp despre condițiile meteo înainte de plecare.
  • Atenție la vântul puternic! Nu treceți prin apropierea copacilor, stâlpilor sau construcțiilor instabile care ar putea fi doborâte.

Surse oficiale de informare

Pentru a rămâne la curent cu evoluția fenomenelor meteo și a afla măsurile necesare în caz de urgență, cetățenii sunt încurajați să consulte platforma națională de pregătire pentru situații de urgență, fiipregatit.ro, și aplicația DSU.

Autoritățile rămân vigilente și pregătite să intervină acolo unde va fi necesar, adaptând măsurile în funcție de evoluția situației din teren.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img