27 septembrie 2024
ActualitateO băcăuancă în comă a început să cânte când doctorul i-a cerut...

O băcăuancă în comă a început să cânte când doctorul i-a cerut un “La minor”

Într-o poveste ce pare ruptă din filme, Prof. Dr. Cristian Lupașcu, șeful Clinicii II Chirurgie și al Centrului de Prelevare Multiorgan și Transplant Hepatic de la Spitalul „Sf. Spiridon” din Iași, a dezvăluit pentru Ziarul de Iași detaliile unui caz incredibil care a șocat întreaga comunitate medicală. O femeie din județul Bacău, asistentă medicală și cu studii de canto, a trecut printr-o experiență uluitoare în anul 2019, după ce a fost diagnosticată cu ciroză hepatică post hepatită cu virus C.

Femeia, aflată de doi ani pe lista de așteptare pentru un transplant hepatic, avea încă o stare bună înainte de operație. Dar povestea ei avea să ia o turnură dramatică. După transplantul hepatic realizat cu succes la centrul din Iași, lucrurile păreau să meargă bine. Însă, la doar șase zile de la intervenție, femeia a intrat în comă, iar cazul ei a devenit un mister medical. Neurologi renumiți din Iași, dar și un profesor de neurologie din SUA, au consultat-o, dar nimeni nu avea explicații. Toți aveau același răspuns cutremurător: nu mai există speranțe.



„Deși grefa funcționa impecabil, iar celelalte organe erau stabile, neurologic pacienta era într-o comă profundă. Toate investigațiile arătau că situația e gravă, iar șansele de recuperare erau minime”, a spus prof. dr. Lupașcu. Medicii păreau să fi ajuns într-un impas, iar fiul femeii, medic de profesie, a fost anunțat că mama sa are șanse foarte mici să mai supraviețuiască.

Miracolul muzical: Pacienta „a dat un LA minor”!

Femeia a rămas în comă timp de două săptămâni, iar medicii refuzau să renunțe la speranță. Într-o scenă care a rămas memorabilă în cariera lui prof. dr. Cristian Lupașcu, un moment neașteptat avea să schimbe totul. „Mă duceam zilnic la patul ei, vorbeam cu ea, deși era în comă. Într-o zi, m-am gândit să îi cer să cânte. I-am cerut un LA minor și, în mod incredibil, a scos acea notă muzicală dintr-o suflare. Toată echipa a izbucnit în aplauze”, a declarat medicul.

Încetul cu încetul, femeia a început să-și revină. Limbajul i s-a restabilit cu greu, dar cântatul, partea care părea imposibil de recuperat, a devenit cheia către vindecarea ei. „În momentul în care a rostit acel LA minor clar și precis, am știut că se va întoarce la viață”, a povestit emoționat prof. Lupașcu.

Finalul fericit

După săptămâni de luptă și terapie intensivă, femeia și-a recăpătat capacitatea de a vorbi, iar la un an de la transplant putea să articuleze cuvintele aproape normal. Povestea ei a devenit un simbol al speranței și perseverenței medicale. „Nu cercetăm miracolele lui Dumnezeu, dar medical vorbind, probabil că a fost vorba de o combinație între timpul prea lung pe lista de așteptare și schimbarea medicației. A fost un caz pe care nu-l vom uita niciodată”, a concluzionat prof. dr. Lupașcu.

Cazul incredibil al pacientei din Bacău este o mărturie vie a complexității medicinei și a puterii remarcabile a spiritului uman. Dintr-o comă fără speranță, femeia a reușit să se ridice, iar vocea ei, care a fost în stare să cânte din nou, a fost sunetul renașterii.

Un miracol la propriu și la figurat, cu note muzicale ce au răsunat ca o victorie asupra imposibilului!



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img