27 septembrie 2024
ActualitateControale la depozitele GPL. Nereguli mari, amenzi mici

Controale la depozitele GPL. Nereguli mari, amenzi mici

În perioada 2-4 septembrie 2024, Inspectorii Muncii au luat cu asalt industria carburantilor GPL, într-o campanie națională de proporții, care a scos la lumină probleme grave legate de securitatea și sănătatea muncitorilor din acest sector! În urma acțiunii desfășurate la 20 de societăți comerciale, angajatorii au fost prinși pe picior greșit, iar neregulile constatate au fost de-a dreptul șocante!

Se pare că lucrătorii din depozitele de carburant GPL sunt expuși la riscuri uriașe, în special de incendiu și explozie, iar echipamentele uzate și lipsa măsurilor de protecție sunt doar vârful aisbergului. Din cei 130 de lucrători verificați, mulți au fost găsiți în condiții de muncă deplorabile, cu angajatori care par să joace cu viața lor la ruletă rusească!



Amenda de 10.000 de lei nu e suficientă?!

Inspectorii au fost nevoiți să aplice două sancțiuni contravenționale, inclusiv o amendă în valoare de 10.000 de lei și un avertisment. Dar întrebarea pe buzele tuturor este: este asta destul pentru a-i face pe angajatori să respecte legea?

Printre neregulile găsite, inspectorii au descoperit lipsa semnalizărilor de securitate și nerespectarea măsurilor esențiale pentru prevenirea exploziei în timpul descărcării de combustibil. Mai mult, personalul care lucra la cisterne era total nepregătit – fără echipament de protecție, cisterne neconectate la instalațiile de împământare și roți neblocate! Un adevărat pericol pentru viața tuturor!

Nerespectarea muncii de noapte și a repausului săptămânal

În plus, munca de noapte și repausul săptămânal par să fie noțiuni necunoscute pentru unii angajatori! Faptul că aceștia ignoră legea nu face decât să agraveze condițiile deja precare în care muncesc angajații din acest sector periculos.

Obiectivul campaniei a fost clar: eliminarea neconformităților și creșterea conștientizării riscurilor. Dar va fi această amendă un semnal de trezire pentru industria carburantilor GPL sau va continua să fie un mediu toxic, atât la propriu, cât și la figurat?

Rămâne de văzut dacă această acțiune a Inspectoratului Muncii va reuși să aducă schimbările necesare pentru protejarea vieților acestor oameni sau dacă vom continua să asistăm la un joc periculos cu viețile lor.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img