20 decembrie 2024

Bacăul anilor ’80. Un oraș surprins în imagini pe o carte poștală

Această carte poștală oferă o privire nostalgică asupra Bacăului așa cum era înainte de 1990, un oraș în plină dezvoltare socialistă, cu clădiri emblematice și spații verzi bine întreținute, care făceau parte din identitatea vizuală a orașului.

Zona centrală – o moștenire păstrată parțial

Imaginea principală din colțul stâng de sus surprinde centrul Bacăului, unde se pot observa blocurile tipice perioadei comuniste. Deși multe dintre aceste clădiri încă există, peisajul urban s-a schimbat semnificativ. Palatul Administrativ, care domină colțul din dreapta sus al colajului, este una dintre construcțiile care s-au păstrat aproape neschimbate. Acesta rămâne și astăzi un simbol al autorităților locale, fiind utilizat în continuare ca sediu administrativ.



Dispariția spațiilor verzi și a fântânilor arteziene

Un element central în multe dintre fotografiile de pe această carte poștală îl constituie spațiile verzi și fântânile arteziene. În partea inferioară a imaginii vedem fântâna din fața Casei de Cultură, un loc de promenadă și relaxare pentru băcăuani în acele vremuri. Din păcate, această fântână nu mai există astăzi, iar spațiul verde cu flori din Piața Casei de Cultură a dispărut și el, odată cu modernizarea zonei.

Mai mult decât atât, chiar și fântâna arteziană din Parcul Libertății (actualul Parc Cancicov), un loc emblematic de relaxare pentru locuitorii orașului, a fost dezafectată recent. Până ieri, aceasta era încă un punct de atracție, dar și această relicvă a dispărut din peisajul urban.

Transformarea zonei pietonale și dispariția palmierilor

Pietonalul din centru, care poate fi observat parțial în colțul din dreapta jos al imaginii, a suferit și el numeroase transformări. După 1990, zona a trecut printr-un proces de modernizare, iar aspectul său a fost mult modificat. Palmierii, care apar în imaginea de pe cartea poștală, erau un element neobișnuit în peisajul urban al Bacăului de atunci și au dispărut complet din decorul actual al orașului.

Industria locală și declinul post-comunist

Un alt simbol al Bacăului comunist, deși nu surprins direct pe această carte poștală, era Combinatul de Prelucrarea Lemnului, care a reprezentat una dintre cele mai mari întreprinderi din zonă. Acesta a fost desființat după 1990, fiind o victimă a tranziției economice și a declinului industrial care a afectat orașul.

Cartea poștală ne arată un Bacău verde, înfloritor, cu fântâni arteziene și spații largi destinate locuitorilor. Deși unele clădiri emblematice, precum Palatul Administrativ sau Casa de Cultură, au rămas la fel, aspectul general al orașului s-a schimbat mult în ultimele decenii. Dispariția fântânilor și a spațiilor verzi reflectă transformările prin care a trecut orașul, de la epoca industrializării comuniste la perioada modernă, marcată de noi priorități urbane și economice.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img