23 septembrie 2024
ActualitateProducția de mere din România afectată de temperaturile ridicate, prețurile vor crește...

Producția de mere din România afectată de temperaturile ridicate, prețurile vor crește în sezonul rece

România, al cincilea producător de mere din Uniunea Europeană, cu o producție anuală de aproximativ 500.000 de tone, conform Eurostat, a fost puternic afectată în acest an de temperaturile ridicate. În mod obișnuit, consumul anual de mere din România atinge 650.000 de tone, ceea ce înseamnă că țara depinde de importuri din Polonia și Ungaria pentru a acoperi necesarul. Totuși, vremea capricioasă din 2024 a redus și recoltele în aceste țări, ceea ce va duce la o creștere a importurilor și, implicit, a prețurilor în perioada rece.

Pomicultorii avertizează că vara aceasta, cu temperaturi care au depășit frecvent 40°C, a accelerat procesul de coacere a merelor. Soiuri care de obicei ajungeau la maturitate în octombrie au fost culese încă din luna august, iar calitatea fructelor este sub nivelul anilor anteriori. Deși cantitativ recolta este una medie, o parte semnificativă din mere va merge spre procesare din cauza calității inferioare.

Lucian Florea, președintele Asociației Fruleg și producător de mere din Ițești, județul Bacău, a declarat că anul 2024 a fost extrem de dificil din cauza condițiilor climatice. „Soiurile de mere timpurii, care se coceau la jumătatea lunii august sau la final de lună, au avut un avans de două-trei săptămâni. Anul acesta, producția noastră a fost de 60 de tone pe hectar, față de 80 de tone pe hectar anul trecut”, a explicat Florea.



El a subliniat că recolta a fost satisfăcătoare doar datorită irigațiilor și fertilizării, în timp ce fermierii care nu au beneficiat de aceste facilități au suferit pierderi semnificative. În unele regiuni din România, precipitațiile au fost insuficiente, afectând și mai mult producția.

Deși calitatea mai slabă a merelor va determina o creștere a cantității destinate procesării, producătorii beneficiază de prețuri mai mari față de anii anteriori. „Anul acesta, prețul de plecare al fructelor din fermă este de aproximativ 2,5 lei/kg, iar în rețelele de hipermarketuri poate ajunge la 4-4,5 lei/kg, din cauza costurilor suplimentare cu sortarea, ambalarea și transportul”, a explicat Florea. Totodată, prețul oferit de fabricile de sucuri și de procesare a fructelor este aproape dublu față de anul trecut.

Cu toate acestea, consumatorii se pot aștepta la prețuri mai mari în această iarnă, în special pentru merele din import, din cauza recoltei afectate la nivel european. Producătorii români recomandă consumatorilor să fie atenți la proveniența fructelor și la calitatea acestora, pe măsură ce piețele vor face față unor provocări suplimentare în acest sezon.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img