Teatrul Municipal „Bacovia” își deschide porțile pentru stagiunea 2024-2025 cu o serie de evenimente deosebite, care promit să atragă atenția iubitorilor de teatru din întreaga țară. Pe lângă premierele interesante, instituția culturală din Bacău se pregătește să își aducă producțiile pe scene din diverse orașe din România, în cadrul unor proiecte cofinanțate de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN).
Premiera stagiunii: „Hipnoză în familie”
Pe 21 și 22 septembrie, de la ora 19.00, Teatrul Bacovia va găzdui premiera spectacolului „Hipnoză în familie”, o adaptare după textul autorului rus Vassily Sigarev, tradus de Ion Vântu. Regia este semnată de Dan Tudor, un artist recunoscut pentru spectacolele sale apreciate de public și actual director al Teatrului „Al.Davila” Pitești. Dan Tudor, cunoscut pentru producțiile de succes de la Teatrul Național București, își aduce aportul artistic în această nouă montare, alături de o distribuție formată din Alina Simionescu, Bogdan Buzdugan și Ștefan Alexiu. Scenografia este realizată de Roxana Răduț, lighting designul de Andrei Răduț, iar muzica originală este compusă de Dragoș Cohal, cu producție muzicală semnată de Bogdan Ota și vioară solo interpretată de Adrian Pipaș.
Proiecte în deplasare: „DIE(T) on the move” și „TMB în deplasare”
Teatrul Bacovia va demara două importante proiecte naționale. Primul, „DIE(T) on the move – explorând corpul, dietele și acceptarea de sine”, va aduce spectacolul „DIE(T)” în cinci orașe: Tulcea, Galați, Brăila, Constanța și București. Proiectul își propune să abordeze problemele legate de dietele stricte și impactul acestora asupra sănătății mintale, invitând publicul să reflecteze asupra acestor teme. În cadrul acestui proiect, au avut loc și ateliere de dans contemporan coordonate de Alice Veliche și Alexandru Radu, având scopul de a explora emoțiile și limitele corpului prin dans.
Cel de-al doilea proiect, „TMB în deplasare: intersecții culturale în comunități maghiare”, va aduce spectacolele „Despre șoareci și oameni” și „O poveste super fericită (despre cum e să fii super trist)” în orașele Miercurea Ciuc și Sfântu Gheorghe. Acest proiect își dorește să construiască o punte culturală între comunități și va include sesiuni de Q&A cu artiștii după fiecare reprezentație.
Participări la festivaluri internaționale și naționale
În plus față de proiectele AFCN, Teatrul Bacovia va participa la mai multe festivaluri importante în perioada următoare. Vor fi prezente spectacole precum „Despre șoareci și oameni” la Festivalul Internațional de Teatru și Arte Performative Brăila, „Uzina artiștilor” la Festivalul Național de Comedie Galați, „Fata babei și fata moșneagului” la Festivalul Internațional de Teatru pentru Publicul Tânăr Iași și „O poveste super fericită” la Festivalul Internațional Liviu Ciulei Pitești.
Spectatorii sunt invitați să afle toate noutățile și să achiziționeze bilete pentru spectacolele din stagiunea 2024-2025 urmărind paginile de socializare ale teatrului și consultând site-ul oficial al Teatrului Municipal „Bacovia”.