Fundația Culturală „Georgeta și Mircea Cancicov” organizează, în zilele de 20 și 21 septembrie, a XXI-a ediție a Festivalului-Concurs Național de Creație Literară „Avangarda XXII”. La eveniment participă scriitori și artiști, inclusiv laureați din Bacău, din țară și din străinătate, public divers și ziariști. Proiectul este cofinanțat de Consiliul Județean Bacău și va avea loc cu sprijinul Asociației Culturale „Familia Lecca” (București), a Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Bacău, a Asociației Naționale Cultul Eroilor ,,Regina Maria” – Filiala Județeană ,,Colonel Corneliu Chirieș”, a Parohiei „Precista” Bacău și a Centrului de Cultură „George Apostu” din Bacău. Juriul Festivalului este constituit din Adrian Dinu Rachieru (Timișoara, președinte), Nichita Danilov (Iași) și Victor Munteanu (Bacău) – președintele Fundației Culturale „Georgeta și Mircea Cancicov”. Ziarul „Deșteptarea” este partener media al evenimentului.
În prima zi, la Pensiunea „Balta Albastră” din satul Siret, comuna Letea Veche vor avea loc „Itinerariile „Avangardei” și Colocviul ,,Rolul criticii literare în confuzia de valori“, cu Adrian Dinu Rachieru, Nichita Danilov, Simona Grazia Dima, Lucian Strochi, Balász F. Atila și Mihaela Grădinariu. De asemenea, va avea loc și Medalionul literar „Christian W. Schenk – poetul și traducătorul”, prezentat de Petre Isachi și vor fi oferite premiile Uniunii Scriitorilor din România – Filiala Bacău, Fundației Culturale ,,Georgeta și Mircea Cancicov”, Asociației Culturale ,,Familia Lecca” și Asociației Naționale Cultul Eroilor ,,Regina Maria” – Filiala ,,Colonel Corneliu Chirieș” Bacău.
La finalul zilei va fi deschis Salonul Cărții „Avangarda XXII”, ediția 2024, pentru cărți de poezie, de proză, de eseu și critică literară și de istorie culturală, monografie, memorialistică, jurnal, interviuri și publicistică.
A doua zi va avea loc, la Parohia „Precista”, Colocviul ,,Creștinism și protestantism: convergență sau divergență?”, cu Pr. Mihai Tomozei, pr. Iulian Adam și pr. Alexandru Nistor, Mihai Vladu, dar un scurt program de muzică liturgică, susținut de Claudia Vasilache și Oana Crețu.
Iar la Centrul de Cultură ,,George Apostu” va putea fi vizitată expoziția de grafică a pictorului băcăuan Ioan Burlacu, prezentată de Lucian Strochi. Tot acolo, Constantin Hărăbor va înmâna o diplomă oferită de pr. dr. poet Dumitru Ichim (Canada).
La final va avea loc Festivitatea de premiere a festivalului, iar scriitorii vor oferi veritabile delicatese literare.
Pe timpul manifestării vor fi interpretate arii și canțonete Claudia Vasilache și folk Florin Țuțuianu.