Sectia comerciala de la Tribunal va disparea de la 1 octombrie
Odata cu intrarea in vigoare a noului Cod Civil, Tribunalul Bacau va trece printr-un amplu proces de reorganizare. Sectia comerciala va disparea, in conformitate cu prevederile unei decizii luate pe 31 august 2011 de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM). Ea va fi comasata Sectiei civile. Tribunalul va mai dispune de o sectie independenta care va judeca litigiile circumscrise contenciosului administrativ si fiscal.
Implementarea noului Cod Civil, care va intra in vigoare incepand cu data de 1 octombrie, "tulbura" viata instantelor bacauane. Potrivit unei decizii emise de CSM la finele lui august, Tribunalul Bacau se va reorganiza in conformitate cu noile prevederi ale Codului Civil. Astfel, noul Cod asimileaza spetele comerciale celor civile, astfel incat sectiile comerciale care functioneaza pe langa tribunale vor fi comasate celor civile. Exceptie nu face nici Tribunalul Bacau unde, de la 1 octombrie, actuala Sectie comerciala si de contencios administrativ se va transforma in Sectie de contencios administrativ si fiscal. Componenta comerciala a defunctei sectii va fi preluata de Sectia civila. Mandatul judecatorului Elena Petraru, presedintele actualei Sectii comerciale si de contencios administrativ va continua, insa, pana la data incetarii acestuia, potrivit Hotararii nr. 142 din 5 martie 2009 a CSM.
Ce se schimba
Reprezentantii Tribunalului Bacau recunosc ca schimbarile antrenate de intrarea in vigoare a noului Cod Civil vor bulversa relatia justitiabili-instante de judecata. Judecatorul Maria Oborocianu, purtatorul de cuvant al Tribunalului, a atentionat ca justitiabilii vor trebui sa lectureze cu mai mare atentie citatiile, pentru a sti la ce instanta sa se prezinte. Oborocianu a dezvaluit ca litigiile comerciale aflate pe rolul sectiei actuale vor fi preluate de catre viitoarea Sectie de contencios.
"Multi oameni nu citesc intreaga citatie si se multumesc sa stie doar cand va avea loc termenul de judecata. Va trebui sa fie foarte atenti, sa citeasca si in ce sediu se va judeca. Pot sa va spun ca litigiile comerciale care se afla pe rolul actualei sectii vor fi solutionate de catre Sectia contencios administrativ pana la epuizarea stocului de dosare. Tot ce inseamna cauze directe pe comercial vor ramane in cladirea de pe Stefan cel Mare (n.r. – sediul fostei Curti de Apel)", a afirmat Oborocianu. Judecatorul a adaugat ca recursurile se vor judeca la Sectia civila, in sediul de pe strada Cuza Voda. "In cazul recursurilor comerciale, la primul termen vor primi urmatorul termen de judecata intr-un complet de recursuri la Sectia civila, in cladirea de pe strada Cuza Voda", a declarat ea. Oborocianu a precizat ca falimentele vor fi judecate, de asemenea, in fosta cladire a Curtii de Apel (str. Stefan cel Mare). "Sunt prea voluminoase aceste dosare pentru a fi mutate de aici. Exista dosare de faliment cu cate 25 de volume”, a explicat judecatorul.
“Nu ne sperie nou Cod Civil”
Purtatorul de cuvant al Tribunalului a mai spus ca magistratii nu sunt speriati de intrarea in vigoare a noului Cod Civil. Maria Oborocianu a afirmat ca din cei 15 judecatori ai actualei Sectii comerciale si de contencios, 6 vor fi integrati viitoarei Sectii de contencios administrativ, iar restul vor ingrosa randurile Sectiei civile. “In practica nu se va desfiinta nimic. Va trece ceva timp pana se vor aseza lucrurile, dar nu ne sperie noul Cod Civil. Din experienta va spun ca e destul de greu sa reformezi sistemul judiciar”, a conchis magistratul.
Legea 71/2011 permite existenta completelor “specializate”
Alaturi de noul Cod Civil, de la 1 octombrie va intra in vigoare si legea privin aplicarea acestuia, Legea nr. 71 din 10 iunie 2011. Legea prevede modul in care vor fi reorganizate instantele in acord cu prevederile noului Cod. Astfel, potrivit Articolului 225 din Legea nr. 71 “cauzele civile si comerciale aflate in curs de judecata la data intrarii in vigoare a Codului civil vor continua sa fie solutionate de aceleasi complete de judecata”. Legea citata precizeaza la Articolul 226 ca “se pot infiinta, in cadrul sectiilor civile, complete specializate pentru solutionarea anumitor categorii de litigii”. Printre acestea se numara si litigiile care fac, in prezent, obiectul sectiilor comerciale (insolventa, litigii comerciale, de concurenta etc). In acest moment, Tribunalul Bacau este organizate in 3 sectii: Civila, Penala, respectiv Comerciala si Contencios Administrativ. De la 1 octombrie, Sectia comerciala va fi comasata celei civile, urmand ca Sectia de contencios administrativ sa functioneze in regim autonom.
Lucian Bogdanel