19 septembrie 2024
ActualitateGeorge Bacovia, aniversat la el acasă

George Bacovia, aniversat la el acasă

Teoretic a fost mare sărbătoare pentru noi, băcăuanii. Și spun teoretic, pentru că sunt foarte puțini care și-au amintit că pe 17 septembrie, în anul 1881, s-a născut marele poet George Bacovia, ultimul mare simbolist al Europei, așa cum am învățat eu la școală în urmă cu mulți, mulți ani.

Cu toate acestea, o „mână” de oameni au ales să îl omagieze pe George Bacovia, poate cel mai important simbol al orașului, chiar în casa în care poetul a văzut pentru prima dată lumina vieții în urmă cu 143 de ani.



Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” Bacău a inițiat o activitate intitulată „Bacovia – portret de familie”, prin care poetul George Bacovia a fost omagiat în Casa Memorială George Bacovia, în salonul casei. În deschidere a vorbit Dionis Pușcuță, cel care a și expus cu acest prilej mai multe lucrări cu portretul lul Bacovia, expoziție intitulată Bacovia3.

Apoi, inginerul Mihai Ceucă a prezentat celor prezenți povestea familiei extinse a lui Bacovia, familia Vasiliu, vorbind despre membrii acestei familii și încheind cu o invitație de a merge sâmbătă, 21 septembrie, de la ora 10.00 la Cimitirul Central acolo unde sunt îngropați membrii acestei familii, pentru a depune o floare și o rugăciune.

Activitatea a fost completată cu momente artistice, fragmente din lirica bacoviană interpretate de actorul Valentin Braniște, precum și un moment muzical oferit de Tibi Ioniță care a fost însoțit de doi tineri actori de la Teatrul Fain.

„Pentru noi, ca băcăuani și ca iubitori de cultură, acest eveniment reprezintă omagiera celui care este unic în literatura română, care a dat un renume orașului Bacău, George Bacovia. E bucuria de a-l avea în mijlocul nostru”, ne-a spus Tincuța Bernedic, muzeograf.
Întâlnirea a fost transmisă live și poate fi urmărită pe contul nostru de facebook.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img