Până să vină şi alţi spectatori în sala unde trebuia să se întâmple ceva special, am avut curiozitatea să aflu ce ştiu elevii Şcolii Gimnaziale „Ion Rotaru” din satul Valea lui Ion, comuna Blăgeşti despre cel aflat pe frontispiciul clădirii. Doi băieţi abia şi-au stăpânit mândria:
„E vecinul nostru!” Nu m-am mirat, căci cel pe care-l comemoram în chiar ziua când s-au împlinit o sută de ani de la naştere, 11 sept., s-a ivit aici şi aici a ţinut să-şi doarmă somnul de veci. Directorul Lucian Vişan a găsit pe internet un medalion video de trei minute realizat de o bibliotecă din Chişinău parcă, despre Centenarul „Ion Rotaru”.
Mie mi-a rămas totuşi o felie din tort: dintr-un interviu audio realizat în 1990, la centenarul trecerii în eternitate a lui Vasile Alecsandri, am servit un aperitiv de două minute, cerând gimnaziştilor să spună colegilor şi familiei că de ziua lui l-au ascultat pe cel care a dat numele şcolii lor.
Ion Rotaru spunea atunci că „indiscutabil, Bacăul este legat de amintirea a doi mari poeţi români: Alecsandri şi Bacovia”, reluând, involuntar, vorba lui Gabriel Bacovia: „A-ul şi B-ul literaturii române s-au ivit în Bacău”.
Am adus de la bibliotecile şcolare (a Colegiului Pedagogic şi a Universităţii „Vasile Alecsandri”) 9-10 cărţi scrise de cel omagiat. Am observat cu toţii un semn bun: mai ales cele de analize şi comentarii literare erau foarte „obosite”. Darul de centenar al Societăţii Cultural-Ştiinţifice „Vasile Alecsandri” Bacău au fost cele două volume din „Gramatica limbii române” (2008), pentru biblioteca Şcolii.
Emoţionant gestul familiei şi al preoţilor Gheorghe Căsăneanu şi Andrei Teslariu, care au iniţiat un serviciu religios la mormânt. Pe placa de marmură scria 1923, dar markerul preotului paroh Andrei a îndreptat greşeala.
Ne-am dat întâlnire cu toţii în noiembrie, când se vor fi terminat lucrările de reparaţii în şcoală şi când se va organiza un eveniment de anvergură, aşa cum merită istoricul literar, profesorul şi publicistul Ion Rotaru.