19 septembrie 2024
ContrasensCu morții pe masă uitându-se la balul politicienilor

Cu morții pe masă uitându-se la balul politicienilor

Mii de gospodării stau sub apă după niște inundații devastatoare, iar politicienii noștri au fost mai ocupați să bage în ei friptane la petreceri de fițe fără sa le pese de oamenii care și-au pierdut casele, viețile și tot ce aveau.

E ca și cum trăim în două lumi paralele: una în care politicienii își fac campanie și se adună în săli luxoase, și cealaltă, a oamenilor simpli, care stau cu apa până la genunchi în curți, unii chiar cu morții pe masă, fără să știe ce să facă mai departe.



Acum câțiva ani, românii săreau să ajute refugiații ucraineni. La graniță, lumea se îngrămădea să ofere mâncare caldă și să facă pachete cu tot felul de bunătăți pentru cei care fugeau din Ucraina. O solidaritate de toată lauda, nimic de spus. Dar acum, în fața nenorocirii lor, aceiași oameni stau și se uită. Unde e solidaritatea acum?

Statul, care se lăuda că a fost “cel mai de ajutor” pentru refugiați, stă și el cu mâinile în sân. Parcă nu ar fi treaba lui să intervină când propriul popor suferă. Au fost aruncați saci de bani pentru ucraineni, mulți dintre ei venind prin România ca în vacanță. Între timp, românii noștri, afectați de inundații, își cară agoniseala de o viață într-o boccea, uitându-se în jur cu speranța că poate cineva îi va ajuta.

Dar, la urma urmei, ce să ne așteptăm? E același stat care a pus o fătucă fără niciun fel de pregătire în fruntea unei regionale a Apelor Române, după ce au dat afară specialiștii care avertizau asupra digurilor și pericolelor inundațiilor. E ironic, nu? Oamenii care știau ce fac, care aveau pregătirea necesară și trăgeau semnale de alarmă, au fost înlocuiți cu “piloși” care nu au habar de nimic. Acum, apa și-a văzut de treabă și a rupt tot în calea ei, iar noi stăm și ne uităm, exact cum face și statul.

În final, putem da vina pe natură, pe ploi sau pe soartă, dar adevărul este că trăim într-un sistem stricat, unde interesele personale și lipsa de competență ne afundă, la propriu și la figurat.

Se spune că morții uitați vin să bântuie pe cei care nu le-au făcut pomenirea necesară. În lumea reală, morții ăștia de care politicienii nu vor să știe și pe care nu vor să-i vadă îi vor bântui pe aleșii care i-au ignorat. Dar nu-i vor bântui în vise, ci în viața reală. Aceiași oameni politici, prea preocupați de campaniile electorale, refuză să vadă dezastrul din țară și nu înțeleg că temeliile lumii se schimbă. Iar când se va produce schimbarea, vortexul creat îi va prinde și-i va rostogoli în locuri de care habar nu au. Indiferența de astăzi va deveni costul de mâine, și nimeni nu va putea scăpa de consecințele propriilor alegeri, oricât de sus s-ar afla în turnurile lor de fildeș.

spot_img

Alte titluri

spot_img

Ultimele știri