Acuze catre Fisc
Administratorul unei firme din Bacau aduce acuzatii grave catre Fisc. In premiera pentru orasul nostru, acesta a organizat o conferinta de presa in care a sustinut ca adminstratia fiscala de care apartine, prin inspectorii sai, i-a creat mai multe probleme ce i-au adus in timp mai multe prejudicii economice, sociale si chiar morale. De partea cealalta, reprezentantii ANAF au argumente si considera ca toate masurile instituite asupra societatii in cauza au fost conforme cu legislatia in vigoare.
Daniela Vamanu, administratorul unei firme din Bacau (ce are ca obiect de activitate distributia de presa, papetarie si jucarii), considera ca este victima unor abuzuri grave din partea inspectorilor fiscali, de mai bine de doi ani. Aceasta a organizat o conferinta de presa in care a sustinut ca pur si simplu reprezentantii Agentiei Nationale de Administrare Fiscala (ANAF), prin angajatii sai in teritoriu, i-au adus, in mod voit, mari prejudicii economice societatii pe care o administreaza din 1996. Totul a inceput in iulie 2010 când firma sa a fost declarata inactiva, pentru ca in luna decembrie a aceluiasi an, un control inopinat al inspectorilor fiscali sa descopere ca masurile luate in vara nu sunt conforme cu realitatea. Cu toate acestea, sustine Daniela Vamanu, ANAF nu a modificat starea firmei, de la inactiva la activa, decât abia sapte luni mai târziu.
Decizia finala: in instanta
Acest lucru, mai sustine administratorul firmei, a facut ca timp de un an sa ii fie calculate suplimentar taxe, impozite, dobânzi si chiar penalitati, iar cheltuielile efectuate, de circa un miliard de lei vechi, sa nu fie recunoscute ca deductibile fiscal. Toate acestea au condus la o noua intrare in insolventa. Daniela Vamanu mai sustine ca nu are nimic de ascuns si nu intelege cum poate fi acuzata de evazionism mai ales ca „nu vinde petrol si nici nu toarna betoane”. Ba, mai mult, s-a trezit ca pe numele ei are si cazier fiscal. Pentru toate acestea a declarat ca isi rezerva dreptul de a sesiza toate organele abilitate in domeniu, incepând chiar cu Ministerul Finantelor, pentru a semnala, asa cum sustine, aceste abuzuri si pentru a fi trasi la raspundere cei care se fac vinovati de ce i s-a intâmplat. Instanta de judecata va decide cine are dreptate in tot acest conflict, intrucât administratorul firmei in cauza a deschis deja actiune la Sectia contencios administrativ si fiscal a Tribunalului Bacau, impotriva Directiei Finantelor Publice si a Activitatii de inspectie fiscala a acestei institutii.
„Superficialitatea si abuzul acestor inspectori in declararea starii de activitate a societatii mele au promovat si actiuni de intrare in insolventa, fara verificarea bazei legale pentru introducerea acestei cereri. Modul de stabilire a starii de inactivitate a afectat grav desfasurarea normala a activitatilor economico-financiare ale societatii, precum si pe mine ca persoana. Nici la aceasta data nu am aflat de ce nu s-au indeplinit procedurile de scoatere din starea de inactiv a societatii mele, desi inspectorii fiscali aveau aceasta obligatie de serviciu. Oare asa este normal sa se realizeze bugetul statului? Starea de activitate s-a produs tardiv, cu toate consecintele banesti privind instituirea unor obligatii fiscale fara baza legala, precum si pierderea posibilitatii de a desfasura o activitate economica normala si sustinuta, fapt care mi-a adus prejudicii economice, sociale si morale.”
Daniela Vamanu„Societatea comerciala in cauza a fost declarata inactiva pe 25.03.2010, in conformitate cu prevederile legale. Constatarea incetarii motivelor pentru care contribuabilul a fost declarat inactiv s-a facut in baza cererii de reactivare din data de 22.12.2010 inregistrata la AIF Bacau in 29.12.2010, depusa de reprezentantul legal. Controlul respectiv a fost finalizat in martie, iar reactivarea s-a realizat abia dupa indeplinirea cumulativa a celor trei conditii prevazute de lege – indeplinirea obligatiilor declarative, a celor de plata si functionarea la domiciliul fiscal declarat. Toate aceste fapte sunt trecute in cazierul fiscal al agentului economic, deopotriva cu inscrierea lor in cazierul administratorilor societatii, conform legii.”
Adrian Anghel – DGFP Bacau
Ce spune legea:
Contribuabilii sunt fi declarati inactivi daca indeplinesc una dintre urmatoarele conditii:
– se sustrag de la efectuarea inspectiei fiscale, prin declararea unor date de identificare a sediului social care nu permit organului fiscal identificarea acestuia
– organele fiscale constata ca nu functioneazã la sediul social sau la domiciliul fiscal declarat
La acestea se adauga obligatia agentului economic de a:
– indeplini toate obligatiile declarative (depunerea de declaratii fiscale)
– indeplini toate obligatiile de plata la zi
Numar total contribuabili administrati de DGFP Bacau din care: persoane juridice (activi, inactivi fiscal), persoane fizice, altii;
– total contribuabili administrati = 168.015, din care:
– numar persoane juridice = 24.529
– contribuabili declarati inactivi = 5.013
– inactivi proiect = 5
– numar persoane fizice care desfasoara activitati economice in mod independent sau care exercita profesii libere = 10.997;
– alti platitori de impozite si taxe = 132.489