15 ianuarie 2025

Se reduce poluarea, dar nu suficient

Un raport pozitiv pentru sanatatea noastra

Traim intr-un oras poluat, o stim si o spun si statisticile. Dar avem si o veste buna. Potrivit Raportului privind starea mediului in judetul Bacau pentru anul 2010, au scazut episoadele de poluare, dar traficul continua sa fie in continuare factorul determinant pentru calitatea aerului. Mai sunt ceva probleme si la capitolul poluare fonica pentru ca inca nu avem o harta de zgomot.

Scaderea productiei industriale, pe fondul crizei si o atentie din ce in ce mai mare acordata masurilor de reducere a poluarii par a fi factorii care au contribuit la reducerea poluarii aerului la nivelul judetului Bacau, in 2010, comparativ cu anul precedent. "In genere, in 2010, emisiile de azot, bioxid de sulf, amoniac au avut un trend descrescator, aceasta si pentru ca o parte din activitatea industriala a fost suspendata sau societatile s-au autorizat din punct de vedere al normelor de mediu. Cresteri si descresteri s-au inregistrat la pulberile in suspensie, din mai multe motive: nu avem sosea de centura, din cauza lucrarilor la pasajul rutier, traficul s-a mutat in centrul orasului, nu avem suficient spatiu verde", a precizat Maria Ionos, purtator de cuvant la Agentia de Mediu Bacau. Tot in 2010, s-au inregistrat 29 de depasiri la pulberile in suspensie si 12 depasiri la valorile de amoniac. Potrivit raportului, SC CET SA, SC Amurco SRL si SC Chimcomplex SA continua sa fie cei mari poluatori cu dioxid de sulf, monoxid si dioxid de azot. Cu toate acestea, valorile emise in 2010, s-au situat sub plafonul de emisii stabilit. "CET-ul are in derulare activitati de reducere a emisiilor, in cadrul unui program national care s-a derulat din 2005 pana in 2011. Societatea de termoficare va trece la inlocuirea progresiva a cantitatii de carbune utilizata cu rumegus", se arata in raport.



Masinile dauneaza grav sanatatii

Dintre toti poluatorii, cel mai mult ne dauneaza traficul. Fiecare masina care circula pe strazile noastre isi aduce aportul la degradarea starii de sanatate. Daca traim intr-un oras poluat sau nu, simt cel mai bine bacauanii. "Stau intr-o zona mai ferita si nu sunt atat de afectat de CIC, dar asta nu inseamna ca suntem feriti daca nu vedem sau nu simtim", a spus Gheorghe Vata, un bacauan. "Este un oras poluat din cauza zgomotului, a masinilor. Eu sincer m-as muta la cativa kilometri de oras, chiar daca ar trebui sa vin la serviciu", a spus si Ileana Moraru.

"Poluarea fonica e Cenusareasa"

La capitolul poluare fonica, informatiile sunt putine, dintr-un motiv simplu: masuratori s-au facut, dar insuficiente. In plus, nu avem o harta de zgomot ca multe alte orase mari. "Zgomotul e Cenusareasa in toata povestea asta. Statistici sunt si nu sunt, cert este ca efectul asupra sanatatii este indelungat. In 2010, s-au facut masuratori de-a lungul drumului european E85, in Parcul Cancicov, unde s-au inregistrat depasiri, dar si pe strazile de nivel 2", a mai spus purtatorul de cuvant, care a precizat si ca "din 2012, se vor face demersurile necesare pentru a intocmi o harta de zgomot, cum au orase precum Iasi, Bucuresti sau Constanta, astfel incat sa stim care sunt zonele cele mai aglomerate".

Anul trecut, autoritatile locale au aprobat Programul de gestionare a calitatii aerului in municipiul Bacau si comuna Letea Veche. Daca macar o parte din masurile incluse in program ar fi duse la indeplinire, valorile de poluare ar scadea de la an la an.
Andreea Gavrila



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img