20 septembrie 2024
ActualitateMedicii atrag atenţia asupra pericolului intoxicaţiilor cu substanţe organofosforate

Medicii atrag atenţia asupra pericolului intoxicaţiilor cu substanţe organofosforate

Medicii de la Spitalul pentru Copii “Sf. Maria” din Iaşi trag un semnal de alarmă în legătură cu utilizarea substanțelor organofosforate destinate uzului veterinar, care pot pune în pericol viața copiilor și chiar a adulților. Într-o declarație recentă, purtătorul de cuvânt al spitalului, dr. Cătălina Ionescu, a subliniat importanța educației sanitare în rândul populației din mediul rural și a cerut implicarea medicilor de familie în informarea corectă a pacienților cu privire la aceste riscuri.

„Atragem atenţia populaţiei să nu mai folosească substanţe insecticide care sunt de uz veterinar în scopuri umane sau pentru copii. Intoxicaţiile produse de astfel de substanţe sunt extrem de grave. Pacienţii pot suferi afectări neurologice, cardiologice, și fenomene pulmonare severe. De multe ori, aceste intoxicații se soldează cu decesul pacientului. Numărul cazurilor de intoxicaţii cu insecticide la copii a crescut semnificativ în acest an. De la începutul anului, am avut 30 de cazuri din întreaga zonă a Moldovei, ceea ce reprezintă o problemă de sănătate publică. Din păcate, educaţia sanitară la nivelul populaţiei din mediul rural este redusă. Cred că medicii de familie trebuie să joace un rol activ în informarea populaţiei despre aceste pericole,” a declarat dr. Ionescu.



Declarația vine în contextul în care mai mulți copii din județele Bacău și Suceava au fost internați în stare gravă la spital după ce s-au intoxicat cu insecticide organofosforate. Potrivit medicilor, de la Spitalul Bacău au fost transferate la Iași trei fetițe de 4, 7 și 9 ani, care au suferit intoxicații cutanate cu astfel de substanțe.

„Pacientele au primit tratamentul specific pentru acest tip de intoxicație încă de la Spitalul Bacău, inclusiv antidotul. La noi s-a continuat administrarea antidotului prin perfuzii, decontaminare cutanată, și tratament în secția de terapie intensivă. Fetițele de 4 și 7 ani au o evoluție favorabilă. În schimb, starea fetiței de 9 ani s-a agravat, fiind necesară intubarea și protezarea căilor respiratorii. Prognosticul acesteia este rezervat,” a precizat dr. Cătălina Ionescu.

Totodată, medicul a menționat că în ultimele 24 de ore a fost adus din județul Suceava un copil de 2 ani, de asemenea, intoxicat cu substanță organofosforată.

„Pacientul a fost adus în stare generală gravă și a necesitat intubarea. Din fericire, evoluţia sa este favorabilă,” a adăugat purtătorul de cuvânt al Spitalului pentru Copii “Sf. Maria” Iaşi.

Medicii fac un apel către toți locuitorii din mediul rural să fie extrem de precauți în utilizarea substanțelor destinate uzului veterinar și să nu le folosească pentru uz uman, subliniind că educația și informarea corectă pot preveni tragedii.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img