22 septembrie 2024
Actualitate1 septembrie- Ziua Jandarmeriei Rurale

1 septembrie- Ziua Jandarmeriei Rurale

Prima zi de toamnă marchează o filă importanta în istoria Jandarmeriei Române.

În anul 1893, regele Carol I promulga prin Decretul Regal 2919, “Legea asupra Gendarmeriei rurale“ care printre altele, prevedea ,,instituirea unui corp de pază şi ordine cu structură militarizată în toate localităţile rurale din ţară”.



Înființarea acestei structuri subordonată Ministerului de Interne, chiar dacă exista deja o Jandarmerie aflată în subordinea Ministerului de Război, a marcat începerea procesului de modernizare a forțelor de ordine, în contextul în care 80 % din populație locuia în mediul rural și era nevoie de o instituție care să vegheze la respectarea legii, în toate colțurile țării.

Jandarmeria Rurală a funcţionat neîntrerupt până în anul 1949, dobândind un binemeritat loc în conştiinţa poporului român, fiind totodată menționată în documente ca parte la toate marile evenimente sociale, economice, politice şi militare care au avut loc în România, în acea perioadă.

Până în anul 1998, la această dată se sărbătorea Ziua Jandarmeriei Române, însă, odată cu intrarea în vigoare a Legii de organizare şi funcţionare a Jandarmeriei, aceasta se sărbătoreşte la 3 Aprilie, zi care marchează promulgarea, de către domnitorul Grigore Alexandru Ghica, în anul 1850, a primului act de înfiinţare a corpului de jandarmi pe teritoriul Romaniei – „Legiuirea pentru reformarea Corpului slujitorilor în jandarmi”.

La 131 ani de la acest moment istoric, Jandarmeria Română rămâne o instituție dedicată protecției și siguranței cetățenilor.

La mulți ani, Jandarmeria Română, La mulți ani, jandarmi!



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img