20 septembrie 2024
ActualitateMinisterul Muncii și Solidarității Sociale anunță creșterea indemnizației de însoțitor pentru pensionarii...

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale anunță creșterea indemnizației de însoțitor pentru pensionarii cu gradul I de invaliditate

Ministerul Muncii și Solidarității Sociale a anunțat o măsură importantă pentru pensionarii încadrați în gradul I de invaliditate. Începând cu 1 septembrie 2024, valoarea indemnizației de însoțitor, acordată celor care au nevoie de asistență permanentă, va crește cu 224 de lei. Astfel, indemnizația va urca de la 1.626 de lei la 1.850 de lei, fiind încasată cumulativ cu pensia de invaliditate.

Această modificare vine ca urmare a Legii nr. 360/2023 privind sistemul public de pensii, care aduce îmbunătățiri semnificative în modul de calcul al indemnizației de însoțitor. Conform noii legi, indemnizația va fi calculată la 50% din valoarea salariului minim brut pe țară garantat în plată, înlocuind vechiul sistem în care indemnizația era stabilită la 80% din punctul de pensie.



Executivul, prin Hotărârea de Guvern nr. 598/2024, a stabilit că, începând cu 1 iulie 2024, salariul minim brut pe țară garantat în plată va fi de 3.700 de lei. Această majorare a salariului minim stă la baza creșterii indemnizației de însoțitor.

Potrivit datelor furnizate de Casa Națională de Pensii Publice, în prezent, aproximativ 45.000 de pensionari sunt încadrați în gradul I de invaliditate și vor beneficia de această majorare. Ministerul subliniază că această măsură reprezintă un pas important în asigurarea unui sprijin financiar adecvat pentru cei care se află în situații deosebit de vulnerabile și necesită îngrijire constantă.



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img