20 septembrie 2024
EvenimentTârgu Jiu: Primăria a eutanasiat 60 de câini fără stăpân într-un spațiu...

Târgu Jiu: Primăria a eutanasiat 60 de câini fără stăpân într-un spațiu neautorizat

Situația câinilor fără stăpân din municipiul Târgu Jiu a generat un val de controverse, după ce Primăria, printr-o adresă semnată de primarul Marcel Romanescu a solicitat eutanasierea câinilor care sunt în padocuri de peste 90 de zile. Cererea, adresată Asociației Intercomunitare „Serviciul județean pentru ocrotirea animalelor fără stăpân“, invocă prevederile contractuale privind gestionarea serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân, scrie Viața Gorjului.

„Prin prezenta vă solicităm să luați toate măsurile necesare pentru eutanasierea câinilor cazați în padoc pe o perioadă mai mare de 90 de zile, conform art. 7, alin. (10), lit. c din Contractul privind delegarea gestiunii Serviciului public de gestionare a câinilor fără stăpân din UAT Municipiul Târgu Jiu nr. 203210/19.06.2023“, se arată în adresă.



Controale DSVSA în privința eutanasierilor

Direcția Sanitar Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Gorj a anunțat că va efectua controale pentru a verifica legalitatea și corectitudinea procedurilor de eutanasiere. Florin Gorcea, directorul DSVSA Gorj, a declarat că operațiunea de eutanasiere implică mai multe etape, inclusiv evaluări și consultări medicale prealabile: „Vor fi verificate aspectele legate de eutanasiere. Ei au medicul lor propriu și tot ce trebuie. Avem enorm de multe sesizări, în jur de 30.“

Acțiuni în forță și proteste la adăposturi

Tensiunile au escaladat după ce polițiștii și autoritățile locale au organizat o acțiune la adăpostul deținut de Asociația „Pro Animals“. Aceasta a acuzat masacrarea câinilor fără stăpân și a anunțat organizarea unui protest de amploare în Târgu Jiu. Asociația susține că autoritățile au întârziat intenționat controlul, deși există un dosar penal deschis pentru uciderea intenționată a câinilor.

Lipsa autorizației de funcționare ridică întrebări

Mai grav este faptul că adăpostul canin deținut de Primăria Târgu Jiu și administrat de o asociație din Hunedoara nu are în prezent autorizație sanitar-veterinară de funcționare. Aceasta a expirat pe 7 august, iar o nouă autorizație nu a fost emisă de DSVSA Gorj. Astfel, eutanasierea celor 60 de câini aflați în padocul Primăriei Târgu Jiu a avut loc într-un spațiu fără autorizație, ceea ce ridică serioase semne de întrebare cu privire la legalitatea acestor acțiuni.

Florin Gorcea a explicat că asociația care administrează padocul public trebuia să obțină o nouă autorizație până pe 7 august, dar acest lucru nu s-a întâmplat: „Padocul a fost înregistrat anul trecut conform legislației în vigoare la vremea respectivă. Anul acesta a fost emis Ordinul nr. 10, care a fost publicat în Monitorul Oficial pe data de 7 februarie, iar toți agenții economici aflați sub incidența acestui ordin aveau obligația să se autorizeze până pe 7 august, conform noii legi. Cei de la adăpostul public au depus documentația ieri (n.r. – marți, 20 august). Dacă situația nu corespunde, nu va fi autorizată, iar în caz contrar se vor da termene pentru a se remedia.“



spot_img
spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img