În locul atât de iubit de către maestrul George Enescu, artele se întâlnesc într-un omagiu adus acestuia, la 143 de ani de la naștere. Chiar și pentru Tescani, loc în care proiectele culturale se succed în ritm alert, suma evenimentelor acestor zile este fără seamăn.
Astfel, între 10 și 20 august, atelierul Tescani 48 aduce pictura, sculptura și fotografia, împreună. În aceeași perioadă, o readucere a burselor oferite de Muzeul Național „George Enescu”, într-un episod pilot, avându-l ca invitat pe compozitorul Cătălin Crețu.
În perioada 11-18 august, se desfășoară ediția a X-a a Master class-ului de artă vocală condus de mezzo-soprana Ruxandra Donose și Alina Pavalache, vocal coach și pianistă. Tineri artiști, dar și talente tinere se bucură de îndrumarea acestora.
Duminică, 18 august, începând cu ora 17.00, Dialogul artelor îi va aduce împreună pe cei pe care îi avem invitați. Vor fi trei vernisaje, o lansare de album de pictură, spectacol cu momente lirice și momente literare.
Astfel, în capela Rosetteștilor din curtea conacului, pictorul Marcel Lupșe vă dezvăluie felul în care simte peisajul nepereche al Tescanilor, iar pictorul Tudor Haschke Marinescu vă propune o „Călătorie în plein-air”, expunând lucrări ale sale din perioada 1987-2024, în galeria „Ilie Boca”, de la parterul Merăriei.
Artiștii plastici invitați anul acesta își vor expune lucrările realizate în curtea interioară a conacului. Odată cu vernisajul expoziției sale, Marcel Lupșe vă invită la o lansare de album. Este pentru prima dată când un artist gândește și făptuiește un album de peisaj, doar cu lucrări realizate la Tescani, lucru onorant, ca și prezența constantă a acestuia la atelierele de aici.
De adus aminte faptul că albumul este realizat de artistul vizual Ovidiu Ungureanu și echipa Chromatique, parteneri de nădejde ai Muzeului Național „George Enescu”.
În aceeași seară, pentru prima oară la Tescani, actorul Marcel Iureș, invitatul nostru special, cel care în timpul spectacolului final, va citi texte din „Jurnalul de la Tescani” al lui Andrei Pleșu și din jurnalul „Umbre și lumini” al Mariei Cantacuzino-Enescu.
Cu speranța că v-am trezit interesul, vă invităm să trăim împreună emoțiile zilei, la Tescanii cei buni și frumoși. Sau, cum își numește pictorul Marcel Lupșe albumul, Tescani- locul împărăției.
Gabriela Ilaș, coordonator proiecte culturale, Tescani.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.