Vară, caniculă, temperaturi constante de peste 35 grade și maxime de 42 grade, tot ce îşi poate dori un câine brahicefalic din rasa American Bully (pocket).
Cu cât urcă temperatura de afară, cu atât creştea şi starea de nelinişte a câinelui (Luna) deoarece întâmpina o dificultate la a respira, chiar dacă avea acces la aer condiționat iar în casă era o temperatură plăcută.
Pun mâna pe telefon şi sun la clinica doctorului Velisar (care apropo s-a transformat în spital veterinar), să mă sfătuiască ce să fac, deoarece nu prea este ok unde se îndreaptă Luna cu respiratul, cu fiecare moment ce trecea respira din ce în ce mai greu.
Răspunde chiar domnul doctor şi cu o voce autoritară îmi spune să vin rapid cu câinele la clinică să o verifice.
Ajung în maxim 10 minute, intru în sala de aşteptare şi şoc! 3 pisici, 5 câini şi o doamnă cu ceva „şoarec”/hamster aşteptau la rând.
Ma preia domnul doctor rapid, cere scuze celor ce aşteptau, o ia pe Luna şi o duce în unul din cabinete, îi face 3 injecții (nu am reținut denumirile) şi ca prin minune în câteva minute Luna începe să îşi revină.
Se uită la ea, o examinează vizual şi îmi spune că, Luna cu siguranță are o altă problemă care îi dă starea aceasta, chiar dacă a fost declanşată de caldură.
Ce problemă să aibă dacă până atunci era ok?
Cheamă una din asistente să îl ajute şi începe un adevarat proces de investigare.
Îi face raze la plamani, EKG la inimă, ecografie abdominală, analize la sânge (chiar nu ştiam că există în Bacău asemenea aparatură pentru câini/pisici etc.)
Mă cheamă în cabinet, îmi spune că totul este ok pe partea asta, dar mă pune să mă uit la un ecran conectat la o minicameră ce prelua imagini din interiorul nasului Lunei. Interiorul nasului era atat de strâmt și inflamat încât nici camera nu încăpea ok.
Nu este ok ce vede în nas şi gât chiar dacă ea s-a liniştit.
Îmi spune să vin cu ea câteva zile să îi facă ceva tratament şi apoi să ia o decizie.
Zilele trec și Luna când respira ok, când respira greu.
Singura şansă, operația!
Îmi prezintă toate riscurile şi ce înseamnă operația în sine şi gradul de dificultate, nefiind o operație obişnuită. Câinii aceştia brahicefalici au toate problemele din lume, pot muri de la o simplă anestezie.
Mă încurajează spunându-mi că în 30 ani nu a avut evenimente neplăcute pe masa de operație şi că are toată aparatura necesară dacă intervine o problemă.
Aici m-a convins spunându-mi că are aparatura necesară pentru intubat, oxigen, s.a.m.d., în caz că i se opreşte respirația.
Vine ziua operației, o las pe Luna la ora 9.00 la clinică după indicațiile domnului doctor şi aştept. Orele trec greu, greu.
La ora 15.00 sună telefonul, sincer nu ştiam cum să răspund.
Îmi comunică domnul doctor că Luna este ok, operația a decurs normal (văl palatin scurtat, formațiuni crescute pe laringe spre interior trahee eliminate) şi pe la ora 18.00 să vin să o iau, deoarece vrea până atunci să o țină sub observație.
De atunci am un câine care respiră normal, nu mai sforăie noaptea de trezeşte vecinii şi pot spune fără o exagerare că Luna a primit o a doua şansă la viață.
Vă mulțumesc domnule doctor Velisar pentru profesionalismul de care ați dat dovadă, vă sunt recunoscator pentru atenția acordată Lunei.
Un sfat pentru toți cei care aveți American Bully, Bulldog englez, Buldog Francez s.a.m.d., mergeti cu ei periodic la veterinar, viața lor stă într-o „adiere de vânt”.
Alexandru Turcu
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.