16 noiembrie 2024

O plimbare prin Bacăul anilor ’60 (II)

În inima Moldovei, Bacăul anilor ’60 se înfățișa ca un oraș în plină transformare, unde modernitatea și tradiția coabitau armonios. Pornind din Parcul Libertății, traversăm aleea principală pentru a ne regăsi pe Calea Mărășești. Nu putem să nu observăm cartierul de locuințe, un ansamblu rezidențial compus din blocuri cochete cu 3 și 4 etaje, asemănătoare unor vile, ce adăpostește circa 500 de apartamente. Acest cartier este amplasat în spatele unei alei tinere și frumoase, bordată de plopi piramidali.

La doar câțiva metri de parc, întâlnim la numărul 20 secția de artă a Muzeului regional, unde sunt expuse opere valoroase ale unor artiști renumiți precum Constantin Lecca, Mișu Popp, Barbu Iscovescu și mulți alții. Tot pe Calea Mărășești, la numărul 12, funcționează o galerie de expoziții temporare ce găzduiește diverse expoziții de artă.



Continuând drumul pe Calea Mărășești, pe partea stângă, găsim sediul agenției O.N.T., o clădire elegantă, urmată de sediul Comitetului regional P.C.R. și construcția recentă ce adăpostește comitetele orășenești și raionale de partid. Noile construcții de-a lungul bulevardului, cu blocuri arcuite de 4 și 5 etaje, crează un peisaj urban aparte. La parterul acestor blocuri găsim diverse magazine specializate, un cinematograf, o librărie, bufet lacto-bar și cofetărie.

Centrul orașului este dominat de două edificii monumentale situate față în față. Palatul administrativ, construit în 1889, și sediul Sfatului popular regional și orășenesc. În apropiere, într-o piață largă, se află complexul modern de blocuri și Casa de cultură, un adevărat palat al culturii cu o capacitate de 1500 de persoane. Acesta include o sală de spectacole de 800 de locuri, săli de conferințe, încăperi pentru cercuri de activități și o bibliotecă de 60.000 de volume.

În centrul orașului, turiștii sunt întâmpinați cu ospitalitatea specifică la hotel-restaurantul „Bistrița”, situat pe latura nordică a pieței Casei de cultură, la colț cu Calea Mărășești. De aici, arterele de comunicație se ramifică spre toate zonele orașului, facilitând accesul turiștilor la principalele locuri turistice.

Bacăul anilor ’60 oferă astfel o combinație fascinantă de dezvoltare urbanistică și bogăție culturală, reflectând spiritul unei epoci de transformare și modernizare. Plimbarea prin acest oraș devine o călătorie printr-un peisaj urban în continuă schimbare, unde fiecare colț își are propria poveste și frumusețe.




Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014