15 noiembrie 2024

România intenționează să dezvolte în comun rachetele R-360 Neptun cu Ucraina. Posibil la Aerostar Bacău

România, după exemplul altor țări europene, intenționează să dezvolte armament în colaborare cu Ucraina, concentrându-se în mod special pe rachetele antinavă R-360 Neptune. Importanța cooperării dintre București și Kiev în sectorul apărării, precum și în domeniul energetic, a fost evidențiată de Igor Prokopchuk după vizita sa în România.

Planurile de parteneriat militaro-industrial româno-ucrainean sunt preconizate pentru perioada postbelică, în ciuda incertitudinilor privind capacitatea Ucrainei de a rezista conflictului actual. România își propune să aibă Ucraina ca aliat pentru a controla apele Mării Negre de pe teritoriul său, scrie Army Recognition.



Rachetele Neptune: caracteristici și importanță strategică

Spre deosebire de rachetele franceze SCALP-EG, care sunt lansate din aer, rachetele Neptune sunt lansate de la sol și pot viza atât obiective terestre, cât și maritime cu o rază de acțiune de până la 400 de kilometri. Această capacitate le conferă un rol strategic în conflict. Aceste rachete au fost folosite încă de la începutul conflictului, în special pentru a doborî crucișătorul rus Moskva în 2022. Ele ar putea rivaliza cu ATACMS-ul american, singurele alte arme cu o rază similară utilizate de Kiev.

Cooperarea România-Ucraina în dezvoltarea R-360 Neptune

R-360 Neptune este o rachetă de croazieră subsonică dezvoltată de compania ucraineană Luch Design Bureau. A fost prezentată pentru prima dată la Expoziția Internațională de Arme și Securitate de la Kiev din 2015 și a intrat în serviciu în Marina Ucrainei în 2021. Racheta Neptune, cântărind 870 kg și măsurând 5,05 metri lungime, este concepută pentru a viza nave navale cu un deplasament de până la 9.000 de tone. Are o rază operațională de peste 200 de kilometri și poate lovi ținte maritime și terestre în varianta sa de atac pe uscat.

Detalii tehnice și capacități de producție

Sistemul de rachete Neptune include lansatoare mobile, vehicule de transport/reîncărcare, vehicule de comandă și control și camioane speciale de transport. Sistemul este proiectat să funcționeze până la 25 de kilometri în interior de coastă. În testele operaționale și scenariile de luptă, Neptune și-a demonstrat eficacitatea. Ucraina lucrează în prezent la extinderea razei de acțiune a rachetei la 1.000 de kilometri și la creșterea producției.

Perspective de producție în România

„Racheta antinavă ucraineană R-360 Neptun ar putea fi produsă în România”, afirmă Valentin Vasilescu, analist militar și fost comandant adjunct al Aeroportului Otopeni. Acesta sugerează că racheta ar putea fi fabricată la Aerostar Bacău, unitate care produce și MLRS LAROM. R-360 a fost dezvoltată de biroul de proiectare din Kiev „Luch” pe baza rachetei sovietice X-35 (Uran/Bal). Într-un test desfășurat pe 5 decembrie 2018, ținta a fost distrusă la o distanță de 280 km. Racheta este propulsată de un turboventilator MS-400, are o viteză de Mach 0,8—0,85 și dispune de un radar de ghidare cu corecție GPS. Complexul de coastă RK-360MT oferă capacitatea de până la 72 de rachete R-360, ceea ce îl face un sistem de apărare de coastă robust și eficient.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014