Funeriu raspunde articolelor din „Desteptarea”
„S-au spus multe lucruri despre clasa pregatitoare si cred ca e util sa transmitem si adevarul”. Asa isi incepe raspunsul catre cotidianul „Desteptarea” Daniel Funeriu, fostul ministru al Educatiei.
„Aceasta masura (introducerea clasei pregatitoare in sistemul de invatamânt primar obligatoriu, n.r.) nu a fost «ideea lui Funeriu», cu toate ca daca ar fi fost asa as fi fost extrem de mândru de ea. Ea a fost rezultatul unui studiu excelent facut de Institutul de Stiinte ale Educatiei inca din 2002. Aceasta masura a fost sustinuta de Guvernul Nastase in 2002 dar niciodata pusa in practica pentru ca sindicatele nu au fost de acord (si-ar fi pierdut normele câteva educatoare). 10 generatii de copii au fost sacrificate de politicieni in ciuda avizului expertilor. Acest lucru trebuie spus de 1.000 de ori”. Sunt doar câteva din ideile sustinute de Daniel Funeriu, ministrul Educatiei in Guvernul Boc, pe care le-a transmis, intr-un mail generos, catre cotidianul „Desteptarea”. Urmare a unor studii realizate la nivel national, Funeriu isi sustine proiectul clasei pregatitoare cu date elocvente:
– in anul scolar 2012-2013 au mers la gradinita si in invatamântul primar cu 37.500 de copii mai mult decât in anul scolar precedent (tendinta era de scadere cu 15.000 de elevi/an).
– in anul scolar in curs sunt cu 60.000 de copii mai mult in grupa mica.
– sunt peste 85 la suta opinii foarte bune si bune ale parintilor care au acum copiii la clasa pregatitoare. Datele vin din 1.500 de chestionare completate de parinti, in 32 de scoli din mediul urban si rural din 6 judete.
– 97 la suta dintre copiii de la clasa pregatitoare au conditii bune si foarte bune, in scoli.
„In plus, se continua tendinta de reducere a abandonului scolar al copiilor de pâna in clasa a IV-a. In 2010, când am preluat ministerul, la trecerea dintre clase, aproximativ 14.500 de elevi erau pierduti pe drum in ciclul primar. De exempu, in anul scolar 2011-2012 au fost inscrisi in clasa a II-a cu 5.000 de copii mai putin decât au fost inscrisi in clasa I in anul scolar anterior, iar acum pierdem 4.500. De aceea cred ca solutia cea mai buna, si cea mai simpla totodata, este sa se continue proiectul exact in parametrii in care a inceput, cu ameliorari firesti de parcurs. Solutia este sa mergem inainte, nu sa ne intoarcem in trecut”, mai spune Funeriu.
Toate ca urmare a faptului ca, in Bacau cel putin (iar „Desteptarea” a scris in nenumarate rânduri despre aceasta realitate), clasa pregatitoare a devenit, din nou, o enigma. Discutiile in contradictoriu a sefilor din Capitala a bulversat iar sistemul. Inca nu se stie daca aceasta clasa va trece din nou la gradinite sau va ramâne in invatamântul primar. Nici directorii de scoli nu stiu ce sa le raspunda parintilor care deja se intereseaza când trebuie sa-si inscrie copiii la clasa zero si unde sa se adreseze. Iar de la Inspectoratul Scolar Judetean Bacau raspunsurile la aceste intrebari sunt vagi si ambigui.
Vom reveni cu amanunte pe aceasta tema in editiile viitoare ale cotidianului „Desteptarea”.