23 noiembrie 2024
ContrasensO „Cutie a Pandorei” în Balcani

O „Cutie a Pandorei” în Balcani

Votul recent al Adunării Generale a ONU privind recunoașterea evenimentelor de la Srebrenica ca genocid a deschis o „Cutie a Pandorei” în regiunea Balcanilor, aducând în prim-plan vechi tensiuni și conflicte istorice, dar și actualizarea unor dispute de lungă durată. În acest context, acțiunile Poloniei și Muntenegrului de a comemora și recunoaște diverse atrocități din istoria regiunii au provocat reacții puternice, reflectând complexitatea și sensibilitatea subiectelor legate de genocid și drepturile omului în Balcani.

Recunoașterea genocidului de la Srebrenica de către ONU, unde între 3.000 și 8.000 de musulmani bosniaci au fost uciși de forțele sârbe bosniace în 1995, a divizat comunitatea internațională. Sârbii vorbesc în cel mai bun caz de crimă de război și nu genocid și resping cifrele, motivând că o buna parte din cei îngropați în complexul memorial au fost aduși din alte părți. În plus, sârbii sunt revoltați de faptul că, deși se vorbește despre Srebrenica, nu se vorbește de cele peste 50 de sate sârbești din zona, a căror populația a fost masacrată de la mic la mare de către trupele bosniace care au fost, apoi, executate ca represalii.



În acest context, Polonia a inaugurat un monument dedicat victimelor din Volânia, în pofida protestelor refugiaților ucraineni. Volânia a fost scena unor atrocități comise în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când ucrainenii au comis masacre asupra polonezilor, iar acest act de comemorare a stârnit controverse și reacții în Ucraina.

Pe de altă parte, Muntenegru a adoptat o rezoluție care recunoaște genocidul comis la lagărul de concentrare Jasenovac, o acțiune care a provocat o reacție vehementă din partea Croației. Jasenovac a fost cunoscut pentru brutalitatea extremă și epurarea etnică sistematică comisă de regimul ustașilor, un stat marionetă susținut de naziști în timpul războiului. Recunoașterea acestor atrocități drept genocid de către Parlamentul Muntenegru a amplificat fricțiunile diplomatice în regiune.

Zona Balcanilor a fost martora unor scene sângeroase de-a lungul ultimelor secole, reflectând complexitatea și intensitatea conflictelor care au marcat această regiune strategică. De la masacrele grecilor comise de turci în timpul ocupației otomane, până la epurarea turcilor de către bulgari în contextul naționalismului emergent din secolul XIX, și până la masacrele săvârșite de hortiști în Transilvania în perioada interbelică, istoria Balcanilor este una plină de violență și conflicte etnice.

În anii ’90, războaiele din Balcani au adus la suprafață un alt val de brutalitate, de această dată în contextul declinului fostei Iugoslavii. Spre deosebire de conflictele istorice anterioare, aceste războaie nu au fost limitate la un singur conflict sau teritoriu, ci au fost caracterizate de o serie de războaie interetnice complexe și interconectate. În această perioadă, scena internațională a fost profund șocată de imaginea violenței și a tăriei naționaliste care a marcat regiunile afectate.

Din păcate, percepția și reprezentarea acestor conflicte în spațiul internațional au fost adesea simplificate. Astfel, sârbi au fost adesea demonizați în mass-media și în discuțiile internaționale, devenind simbolul principal al agresiunii și al crimei de război. Acest lucru, însă, nu reflectă întreaga complexitate a situației, în care și croații, bosniacii și albanezii au fost implicați în violențe și crime de război.

Identificarea unui singur vinovat nu doar că este inexactă din punct de vedere istoric și factual, dar nu contribuie nici la pacea de durată. O abordare echitabilă ar trebui să recunoască responsabilitatea colectivă și individuală a tuturor părților implicate și să sprijine un proces de reconciliere care să reflecte complexitatea realității istorice și politice a regiunii.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014