11 ianuarie 2025

Polițiștii rutieri informează cetățenii despre noile modificări legislative privind restituirea permisului de conducere

Polițiștii Serviciului Rutier Bacău au demarat recent o serie de acțiuni menite să informeze conducătorii auto despre schimbările legislative referitoare la procedura restituirii permisului de conducere. În data de 17 iulie a.c., aceștia au desfășurat activități în trafic pe DN 2-E 85, aducând la cunoștință șoferilor noile prevederi în materie penală și contravențională.

Conform modificărilor legislative intrate în vigoare la 15 iulie 2024, în situația retragerii permisului de conducere din cauza refuzului sau imposibilității de a se supune testării pentru stabilirea consumului de substanțe psihoactive sau a concentrației de alcool în aerul expirat, documentul se restituie titularului pe baza buletinului de analiză toxicologică care confirmă absența acestor substanțe în organism sau la împlinirea termenului de 72 de ore de la momentul finalizării procedurilor de recoltare a mostrelor biologice, dacă nu a fost comunicat un astfel de buletin.



De asemenea, permisul reținut în cazul săvârșirii infracțiunii de conducere sub influența substanțelor psihoactive, prevăzută la art. 336, alin. 2, din Codul penal, se restituie în baza buletinului de analiză toxicologică care atestă absența acestor substanțe sau la împlinirea termenului de 72 de ore de la prelevarea mostrelor biologice, în absența unui buletin de analiză.

În aceste situații, polițiștii rutieri vor întocmi procese-verbale care vor consemna opțiunile șoferilor privind modul de comunicare a rezultatelor analizelor (e-mail sau telefonic, cu indicarea acestora), precum și opțiunea pentru restituirea permisului de conducere, fie de la serviciul rutier unde a fost dispusă măsura, de la orice alt serviciu rutier indicat de șofer, fie prin poștă la o adresă indicată, după împlinirea termenului de 72 de ore.

Termenul de 72 de ore începe să curgă de la ora finalizării procedurii de prelevare a probelor biologice. De asemenea, orice persoană testată cu un mijloc tehnic certificat, care nu are obligația de a se supune recoltării mostrelor biologice, poate solicita prelevarea acestor mostre în cadrul instituțiilor medicale competente pentru a stabili nivelul de alcool în sânge.

Aceste măsuri sunt esențiale pentru creșterea siguranței rutiere și pentru asigurarea unui echilibru între scopul legislației rutiere, care protejează viața și sănătatea participanților la trafic, și necesitatea de a clarifica rapid situațiile în care există suspiciuni de consum de substanțe psihoactive. Astfel, se asigură o reacție promptă și eficientă în cazul rezultatelor pozitive ale testelor tehnice sau al refuzului de a se supune testării.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img