Pentru prima dată, Tabăra Internațională de Pregătire și Intervenție în Caz de Dezastre de la Galion-Comănești își deschide porțile în acest an, în perioada 6-12 august, pentru toți cei care doresc să știe cum trebuie să reacționeze într-o situație de criză sau dezastru. Pe lângă voluntarii Crucii Roșii, se pot înscrie persoane care nu activează în cadrul organizației, știut fiind că într-o situație de criză sau dezastru, este esențial ca membrii comunității să aibă capacitatea de a interveni eficient. Doar astfel, având cunoștințele și abilitățile necesare, oamenii se pot ajuta reciproc, până la răspunsul autorităților publice.
Tabăra, organizată de Crucea Roșie Româna-Filiala Bacău și Subfiliala Comănești, în colaborare cu Primăria Orașului Comănești, este un proiect consacrat, ajuns deja la cea de-a VIII-a ediție. În total, aproximativ 1.000 de voluntari ai Crucii Roșii Române, dar și din Societăți de Cruce Roșie din alte țări au fost instruiți cu privire la modalitățile concrete de a acorda primul ajutor și de a interveni pentru salvarea de vieţi omeneşti în cazul unor posibile calamităţi și a altor situații de dezastre și criză.
În fiecare an, pe lângă instruirile realizate de formatorii Crucii Roșii, tabăra a beneficiat de expertiza specialiștilor din cadrul instituțiilor partenere. Astfel, reprezentanții ISU Bacău au realizat o serie de demonstrații practice cu echipamentul de care dispun, și au prezentat modalitatea de organizare a unei tabere de sinistrați/refugiați. Specialiștii Serviciului de Ambulantă Județean Bacău-Substația Comănești au expus metode de triere și evaluare a victimelor în caz de traume, Serviciul Salvamont Bacău a susținut un curs de căutare și salvare în mediile greu accesibile din munții României, iar reprezentanți ai Unității Militare 01788- Brigada 61 Vânători de Munte Miercurea Ciuc au instruit participanții în acordarea primului ajutor psihologic. Anul trecut, personalul Bazei 95 Aeriană, specializat în misiuni de sprijin al autorităților publice în caz de dezastre, a desfășurat în fața voluntarilor Crucii Roșii un exercițiu demonstrativ de evacuare aeromedicală, fiind prezent la fața locului un elicopter echipat cu MEDEVAC.
În plus, voluntarii prezenți au participat la exerciții și simulări pe timp de noapte, iar cu sprijinul Cercetașilor României au învățat cum să se descurce când nu au apă potabilă, adăpost, hrană și semnal.
Edițiile din anii trecuți au fost extrem de apreciate, inclusiv de persoane care nu activează în cadrul Crucii Roșii, acesta fiind motivul pentru care organizatorii au decis să permită participarea celor care doresc să se intruiască pe teme de prim-ajutor și intervenție în caz de dezastru.
Cine poate participa?
Pot participa persoanele care au peste 16 ani și doresc să afle ce trebuie facut în cazul unui dezastru, să învețe să acorde primul ajutor și să afle mai multe despre voluntariat. La finalul acestei experiențe, Crucea Roșie va asigura pentru fiecare participant Certificatul de prim ajutor, dar și multe amintiri frumoase.
Ateliere și activități
Programul taberei va unul încărcat, în fiecare zi activitatea desfăşurându-se în cadrul mai multor ateliere: atelierul de adăpost, în care participanţii îşi vor exersa abilităţile de organizare a unei tabere de sinistraţi; atelierul de prim-ajutor, unde cei prezenți vor învăța tehnici de resuscitare, imobilizare și gestionare a rănilor, alături de specialiști experimentați; atelier intervenție în situații de dezastre- evaluare rapidă, organizarea echipelor de intervenție și gestionarea resursele în mod eficient.
În plus, vor fi explorate tehnici esențiale pentru supraviețuirea în natură. De la construirea unui adăpost și aprinderea focului, până la găsirea și purificarea apei, participanții vor descoperi cum se pot descurca în condiții extreme. Aceştia vor fi dotaţi cu truse de prim ajutor, echipament de transport şi vor fi echipaţi adecvat pentru intervenţie pe teren accidentat. De asemenea, se vor desfăşura cursuri de Drept Internaţional Umanitar și de consiliere psihologică pentru situaţii de urgenţă şi post-traumă.
Cum vă puteți înscrie?
Doritorii se pot înscrie contribuind cu o donație către Crucea Roșie, în valoare de 500 RON; cont donație: RO20RNCB0026030909190001 cu specificația „Înscriere Tabara de Dezastre EXTERN/Nume si prenume”. Crucea Roșie va asigura cazarea în corturi, amplasate pe dealul Galion-Comănești, într-o zonă extrem de frumoasă a județului Bacău, trei mese pe zi și participarea la atelierele de pregătire.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.