26 decembrie 2024

Un nou soi de usturoi românesc face furori: Danubius, mare și arătos ca importul, dar cu aroma locală inconfundabilă

În laboratoarele Băncii de Gene din Buzău s-a creat un nou soi de usturoi care promite să revoluționeze piața: Danubius. Acesta combină aspectul impozant al usturoiului de import cu aroma și iuțeala specifice soiurilor românești. Inițiativa a venit la cererea lui Valentin Jecu, un fermier din Râmnicelu, Râmnicu Sărat, scrie infobaragan.ro.

„Este foarte bine dezvoltat, capacitatea lui de producție este foarte bună, ajungând la opt, zece, maxim 12 tone la hectar. S-a comportat foarte bine la condițiile climatice din acest an,” a declarat Vali Jecu, fermier din Râmnicelu.



Valentin Jecu, cel mai mare cultivator de usturoi din județul Buzău, deține 20 de hectare de teren cultivate cu usturoi în apropiere de Râmnicu Sărat. În prezent, el este în plină campanie de recoltare a noului soi, Danubius, care derivă din usturoiul Benone, un alt soi de succes creat de cercetătorii Băncii de Gene.

„Este un soi de usturoi foarte bun, având aceleași calități și proprietăți ca și soiul Benone. După cum puteți vedea, s-a dezvoltat foarte bine, este sănătos, are o rezistență genetică foarte bună la boli și dăunători,” a adăugat fermierul.

Usturoiul Danubius se evidențiază nu doar prin gust, ci și prin aspectul său impresionant. Cățeii acestui usturoi sunt la fel de mari ca cei din import, iar gospodinele vor aprecia în mod deosebit aroma intensă și ușurința cu care se curăță.

„Este mare și cățelul de usturoi este și el la fel de mare și se curăță mai ușor. Așa arată un cățel de usturoi,” a explicat Vali Jecu.

O altă calitate remarcabilă a noului soi este tulpina fermă, care permite recoltarea rapidă cu utilaje agricole. În plus, Danubius a demonstrat o rezistență deosebită la secetă. În primăvara aceasta, precipitațiile au fost extrem de reduse în Câmpia Râmnicului, iar cultura de usturoi Danubius, neirigată, a prosperat.

Cel mai nou usturoi românesc va ajunge pe piață în luna august, promițând să ofere consumatorilor un produs de calitate superioară. Valentin Jecu își bazează ferma exclusiv pe soiuri românești, cultivate în colaborare cu cercetătorul Costel Vânătoru, directorul Băncii de Gene din Buzău. Râmnicelu, Benone și Danubius sunt doar câteva dintre acestea, contribuind la consolidarea reputației agriculturii românești.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img