proiectul a fost pus în aplicare cu străduința Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi” din Bacău
Înaltpreasfințitul (IPS) Părinte Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, a luat inițiativa ca în „Anul omagial al îngrijirii bolnavilor și Anul comemorativ al tuturor sfinților tămăduitori fără de arginți”, anul 2024, să aplice proiectul tipăririi în alfabetul Braille a volumului „Carte de rugăciuni” alcătuit tot de Preasfințiasa în anul 2022, la Editura Filocalia din Roman. Proiectul, care se adresează nevăzătorilor, a fost dus la bun sfârșit de Parohia „Sfinții Trei Ierarhi” din Bacău și de preotul paroh Aurel Cârlan. În România, aceasta este prima carte de rugăciuni în alfabet Braille. Totodată, a apărut în alfabet Braille și cartea „Sfânta Matrona din Moscova”, după varianta tipărită de Asociația Nevăzătorilor din România la Editura Ortodoxia, sfânta fiind ea însăși lipsită de vedere de la naștere. Ambele lucrări au și variante audio.
«Am lansat aceste lucrări – ne-a declarat părintele Aurel Cîrlan – odată cu sfințirea Altarului de vară al Parohiei „Sfinții Trei Ierarhi” din Bacău, cu ocazia hramului de vară al Sfinților Români al bisericii noastre, în a doua duminică după Rusalii, pentru că Ziua Internațională a Nevăzătorilor (Ziua Bastonului Alb) este marcată abia pe 15 octombrie. Evenimentele au avut loc în prezența Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim.»
În complexul bisericesc „Sfinții Trei Ierarhi” din Bacău funcționează și Centrul Social și Cultural. Acesta are un parteneriat cu Asociația Nevăzătorilor din România (ANR) – Filiala Bacău, iar membrii ei vin aici la consultații medicale gratuite și la Centrul de socializare și spiritualizare. „Pentru ei – a mai spus părintele Aurel Cîrlan -, am propus să scoatem o ediție a «Cărții de rugăciuni» în Braille, care are și o variantă în format audio. Totodată, am scos, în Braille, și volumul «Sfânta Matrona din Moscova», după varianta tipărită de ANR la Editura Ortodoxia. Sf. Matrona (1881-1952) a fost ea însăși lipsită de vedere, dar din fragedă copilărie Domnul a înzestrat-o cu darul clarviziunii, al facerii de minuni, al vindecării bolnavilor și al înțelepciunii. Nu cu multă vreme înaintea adormirii sale, spunea celor apropiați: „Toți, toți să veniți la mine și să-mi povestiți necazurile voastre, de parcă aș fi vie, căci eu vă voi vedea, vă voi auzi și vă voi ajuta!”.
În ziua lansării cărților, a fost oficiată și slujba Parastasului pentru toți cei adormiți, fiind incluse și persoanele cu deficiențe de vedere, iar un grup de nevăzători, îmbrăcați în costume populare, au interpretat câteva cântece, printre care și Psalmul „Aș vrea să văd”, pe muzica și versurile IPS Ioachim. Iată și prima strofă a psalmului: „Aș vrea să văd cu ochii minții lumina sfânt-a Învierii, / să simt prezența Ta în suflet cum simt răcoarea primăverii. /Aș vrea să văd cu ochi-n lacrimi Iisuse Chipul Tău cel Preafrumos / și vreau să simt cum speli păcatul din trupul meu cel păcătos. / Aș vrea să văd tot Universul în conținutul lui bogat / și tare-aș vrea să-Ți simt prezența în tot ceea ce am lucrat.”
La final, Înaltpreasfințitul Părinte Ioachim a menționat importanța Sfinților Români în viața credincioșilor și a imnelor pe care le-a alcătuit spre cinstirea acestora și a prezentat cele trei volume impresionante ale lucrării sale „Din ostenelile unui imnograf” (Ed. Filocalia, 2024).
De asemenea, Părintele Arhiepiscop a oferit distincții de vrednicie pentru sprijinul acordat înnoirii și înfrumusețării ansamblului eclesial „Sfinții Trei Ierarhi” din Bacău și a Altarului de vară „Sfinții Români”, precum și doamnelor Laura Damian – Președinta ANR Bacău și Alina Andrei, pentru dedicarea în actul medical și grija față de cei aflați pe patul de suferință.
IPS Ioachim: „«Cartea de rugăciuni» în Braille va fi folosită de oameni care văd mai bine decât noi: văd cu ochii minții dincolo de imanent în transcendent”.