18 octombrie 2024
EvenimentVal de căldură intens: ANM emite avertizări pentru zilele următoare

Val de căldură intens: ANM emite avertizări pentru zilele următoare

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o serie de avertizări meteorologice, pe măsură ce un val de căldură extremă continuă să afecteze România.

Cod Galben și Cod Portocaliu de caniculă au fost emise pentru 11 iulie, cu temperaturi ce vor atinge între 33 și 39 de grade Celsius în majoritatea regiunilor. Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, generând disconfort termic ridicat.



Detalii avertizări pentru 11 iulie:

  • Cod Galben: În Moldova, litoral și local în Transilvania și Maramureș, temperaturile maxime vor fi între 33 și 37 de grade, cu disconfort termic ridicat și caniculă locală.
  • Cod Portocaliu: În Banat, Crișana, Oltenia, Muntenia, sudul Moldovei și vestul Transilvaniei, temperaturile vor urca între 36 și 39 de grade, accentuând disconfortul termic.

Cod Galben și Cod Portocaliu vor rămâne în vigoare și pe 12 iulie, extinzându-se în majoritatea regiunilor țării. Temperaturile maxime vor fi între 34 și 40 de grade, cu posibile valori mai ridicate în Banat, Oltenia, Muntenia și sudul Crișanei și Moldovei.

Detalii avertizări pentru 12 iulie:

  • Cod Galben: În Maramureș, nord-estul Transilvaniei, Carpații Orientali și litoral, temperaturile vor fi între 34 și 36 de grade, cu disconfort termic ridicat.
  • Cod Portocaliu: În cea mai mare parte a țării, temperaturile vor urca între 36 și 40 de grade, disconfortul termic fiind accentuat.

Pentru 13 și 14 iulie, ANM a emis Cod Portocaliu și Cod Roșu în unele regiuni. În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova se așteaptă temperaturi maxime între 37 și 41 de grade, disconfortul termic devenind deosebit de accentuat.

Detalii avertizări pentru 13 și 14 iulie:

  • Cod Portocaliu: În Maramureș, Transilvania, Dobrogea și zona Carpaților Orientali, temperaturile vor fi între 35 și 40 de grade, iar pe litoral între 32 și 35 de grade.
  • Cod Roșu: În Crișana, Banat, Oltenia, Muntenia și Moldova, temperaturile vor urca între 37 și 41 de grade.

ANM avertizează că valul de căldură va persista în toată țara și în zilele următoare, cu temperaturi nocturne care nu vor coborî sub 20 de grade, caracterizând nopți tropicale.

Recomandări pentru populație:

  • Evitați expunerea prelungită la soare între orele 11:00 și 18:00.
  • Consumați suficiente lichide pentru a preveni deshidratarea.
  • Evitați activitățile fizice intense în timpul zilei.
  • Utilizați îmbrăcăminte adecvată, de culoare deschisă și pălării de soare.


spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img