11 ianuarie 2025

Astăzi se deschid „Zilele medicale ale Spitalului Clinic Municipal de Urgență Moinești – 2024”

Joi, 11 iulie, începe cea de a XIX-a ediție a manifestărilor grupate sub titlul „Zilele medicale ale Spitalului Clinic Municipal de Urgență Moinești”, care vor avea loc în perioada 11-13 iulie în conjuncție, pentru a doua oară la Moinești, cu a XL-a ediție a Reuniunii Chirurgilor din Moldova „Iacomi-Răzeșu”. Este prima ediție a Zilelor Medicale organizate de când unitatea de sănătate moineșteană are și calitatea de Spital Clinic Municipal de Urgență. Iar tema acestei manifestări este „Dialog interdisciplinar al tehnologiei medicale și al umanității – beneficiu pentru pacientul de astăzi”.

Managerul Spitalului Clinic Municipal de Urgență Moinești, Prof. univ. dr. Adrian Cotîrleț, a precizat, la o întâlnire prealabilă cu ziariștii, că manifestarea din acest an are loc sub patronajul Academiei de Științe medicale din România și al Academiei Oamenilor de Știință, cu participarea Uniunii Medicale Balcanice, a universității „Vasile Alecsandri” din Bacău și a Universității Transilvania din Bacău. Iar participarea la eveniment este una de talie internațională, cu reprezentanți din Uniunea Europeană, din SUA, din Israel și din Republica Moldova. Organizatorii spun că ediția din acest an va avea cel mai mare număr de participanți – peste 1.000 de cadre medicale, care vor reprezenta peste 200 de spitale din România. Și reprezentarea la nivel academic este foarte bună, cu participanți din toate cele 11 centre medicale din țara noastră, unele reprezentări fiind la cel mai înalt nivel. Va fi prezentă și o delegație din Republica Moldova, iar pe 12 iulie la Clubul Lira din Moinești se va semna un parteneriat între Spitalul Clinic Municipal de Urgență Moinești și Spitalul Raional din Edineț. Pentru manifestările din cele trei zile a fost amenajată o sală de conferințe cu 130 de locuri și condiții tehnice la nivel foarte înalt, dar și două săli de curs. În prezent, la Moinești lucrează trei rezidenți în chirurgie și 28 de studenți în practică.



„În programul manifestărilor – a precizat dr. Adrian Cotîrleț – au fost introduse și secțiuni noi, pentru că noi mergem pe ideea că un act medical de bună calitate se face numai în echipă. Am menținut Secțiunea de kinetoterapie, am introdus sesiuni pentru dieteticieni, pentru asistenți medicali și pentru prezentare de lucrări. Și în acest an, în cele trei zile va fi și un program operator complex, pentru chirurgie generală, chirurgie laparoscopică, ginecologie, ortopedie, urologie, chirurgie plastică și reparatorie, chirurgie vasculară și, probabil, neurochirurgie”. Iar medicii care vor opera sunt, în majoritate, profesori universitari. Iar vineri vor fi făcute consultații în regim de echipă pentru cazurile medicale deosebite din județul Bacău. În echipă va fi un chirurg, un gastro-enterolog, un cardiolog, un hematolog (singurul din județ, care lucrează în spitalul din Moinești) și medic de terapie intensivă.

Programul manifestărilor

Conform programului prezentat de organizatori, manifestările vor fi deschise oficial la Clubul Lira, vineri, 12 iulie, de la ora 14,00, cu reuniunea pe tema „Dialog interdisciplinar al tehnologiei medicale și al umanității – beneficiu pentru pacientul de astăzi”, în care sunt anunțate intervențiile Acad. Prof. Univ. Dr. Alexandru Vlad Ciurea, Acad. Prof. Univ. Dr. Eduard Apetrei, Acad. Prof. Dr. Silviu Constantinoiu – Universitatea de Medicină și Farmacie

„Carol Davila” și Spitalul Clinic „Sfânta Maria” București și Gabriela Ionela Andreiașu – Direcția generală de control doping, investigații, educație anti-doping anti trafic, substanțe.

Dar, joi, 11 iulie, la ora 9,00, ziua va începe cu decernarea de diplome asistenților medicali pensionari. Vor rosti alocuțiuni prof. univ. dr. Adrian Cotârleț, As. Med. Lic. Minodora Chicea – președinta OAMGMAMR, Filiala Bacău și Directorul de Ȋngrijiri, As. Med. Lic. Adina Mihaela Datcu, de la Spitalul Clinic Municipal de Urgență Moinești.

De la ora 9,30 va începe prezentarea de referate și va vorbi și Președinta CNAS – Dr. Valeria Herdea. La ora 12,30 este programată lansarea cărții „Ghid corolar monografic de

balneoclimatologie-balneație, crenoterapie și climatoterapie”, scrisă de Prof. Univ. Dr. Gelu Onose, Dr. Ruxandra Luciana Postoiu, Dr. Roxana Bistriceanu, Dr. Diana Elena Carabageac și Dr. Mihai Baila.

După amiază vor avea loc, în sălile de conferințe din Spital un workshop („Resuscitare cardiopulmonară”), o conferință a dieteticienilor („Aplicații ale terapiei medicale nutriționale în practica spitalicească”) și un workshop pe probleme de chirurgie (atelier practic).

Vineri, 12 iulie, vor avea loc demonstrații operatorii transmise live, un Workshop pe Endoscopie Digestivă Terapeutică – în Laboratorul de endoscopie digestivă, o sesiune științifică de kinetoterapie, alta comună medicală și chirurgicală, o sesiune științifică destinată studenților și medicilor rezidenți dopante, relații publice și internaționale și Prof. Univ. Dr. Cătălin Țone, coordonator compartiment de investigații al ANAD.

De la ora 16,00 va avea loc Masa rotundă „Strategia națională în sănătate”, cu Asociația Alianța Spitalelor din România.

Iar sâmbătă, 13 iulie, vor avea loc o sesiune științifică medicală, o sesiune științifică chirurgicală și sesiunea specială multidisciplinară „Diplomația actului medical”.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img