Într-o nouă fază de modernizare și reabilitare, lucrările de scoatere a batardourilor de la Barajul Poiana Uzului din județul Bacău au fost finalizate cu succes. Acest proces complex a inclus punerea în funcțiune a celor două goliri de fund ale barajului, operațiuni ce au fost realizate sub coordonarea specialiștilor de la Nemo Pro Diving, cunoscuți pentru expertiza lor în scafandraj.
Reabilitarea este parte integrantă a unui proiect extins, similar lucrării realizate anterior pentru prima golire de fund în perioada 2018-2019. Barajul Poiana Uzului, construit între 1965 și 1972, reprezintă una dintre cele mai remarcabile lucrări hidrotehnice din România, fiind cel mai înalt baraj cu contraforți din țară. Acesta a fost parțial funcțional din 1970 și a fost completat conform parametrilor proiectați în 1972.
Cu o înălțime de 80 de metri și o lungime de 500 de metri la coronament, barajul are capacitatea de a acumula aproximativ 90 de milioane de metri cubi de apă, acoperind o suprafață de 335 de hectare. Administrat de Apele Române Siret, barajul rămâne o realizare de excepție a ingineriei hidrotehnice românești, incluzând numeroase elemente inovatoare care au definit școala de specialitate în domeniu.
Proiectul de modernizare și reabilitare a batardourilor de la Barajul Poiana Uzului subliniază angajamentul continuu pentru gestionarea eficientă a resurselor de apă și pentru menținerea siguranței și durabilității acestei infrastructuri critice.