22 octombrie 2024

Biserica Sf. Gheorghe din Lilieci – filmare cu drona

Satul Lilieci, parte integrantă a comunei Hemeiuș din județul Bacău, este un loc încărcat de istorie și tradiție, format în mod compact după Primul Război Mondial de-a lungul șoselei Bacău – Piatra Neamț. Această așezare pitorească, situată în proximitatea Lacului Lilieci, oferă o priveliște deosebită și găzduiește un edificiu religios de mare importanță: Biserica Sf. Gheorghe.

Prima atestare documentară a satului Lilieci datează din anul 1925, când acesta se găsea în componența comunei Fîntînele, vechea denumire a comunei Hemeiuș. De-a lungul timpului, Lilieci a trecut prin mai multe modificări administrative, fiind parte a comunei Mărgineni în 1929 și revenind la Fîntînele în 1931. În 1950, satul a fost inclus în comuna Itești, pentru ca în 1956 să revină din nou la Hemeiuș.



La începutul secolului al XX-lea, în Lilieci trăiau aproximativ 10 familii de catolici, parte a personalului tehnico-administrativ al marilor proprietăți agricole și al castelului Hemeiuș. Conform statisticilor Parohiei Bacău din 1938, în Lilieci existau 42 de familii catolice, însumând 181 de credincioși.

În anul 1956, satul Lilieci era filială a Parohiei Lespezi. Parohul de atunci, Ioan Gherghina, a construit o biserică din paiantă pe un teren achiziționat de comunitatea catolică locală. Ulterior, satul a fost afiliat Parohiei Barați până în 1988, când a devenit parohie de sine stătătoare. Primul paroh al noii parohii a fost părintele Gheorghe Cojocaru, care a păstorit până în 2006, urmat de părintele Ioan Cobzaru, ce a slujit până în 2017.

Lucrările la actuala biserică au fost începute de părintele Gheorghe Cojocaru în 1991. În timpul păstoririi sale, părintele Ioan Cobzaru a amenajat cimitirul catolic și a construit o capelă cu hramul „Toți Sfinții”. În 2017, părintele Sorin Bereș a devenit al treilea paroh al comunității și a inițiat lucrările de renovare a bisericii parohiale, atât la interior, cât și la exterior, precum și renovarea casei parohiale.

Potrivit statisticilor parohiale din 2020, Parohia Lilieci, care include satele Hemeiuș, Lilieci și Andrieșești, numără 179 de familii întregi și 101 jumătăți de familii, însumând un total de 730 de credincioși. Această comunitate vibrantă și devotată continuă să mențină vie tradiția religioasă și spirituală a zonei.

Sursa video



spot_img

Alte titluri