18 octombrie 2024
EvenimentDe azi crește prețul gazelor naturale

De azi crește prețul gazelor naturale

Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE) a aprobat o creștere medie de 19% a tarifelor reglementate de distribuție a gazelor naturale, aplicabile consumatorilor de gaze naturale beneficiari ai serviciului de distribuție. Majorarea tarifelor, echivalentă cu aproximativ 10 lei/MWh distribuit, a intrat în vigoare începând de astăzi.

Această modificare a tarifelor este determinată de trei factori principali:



  1. Creșterea costurilor serviciului de distribuție a gazelor naturale, aliniată cu inflația prognozată pentru anul 2024, de 4,6%.
  2. Creșterea costurilor de capital ca urmare a realizării unui volum investițional record în anul 2023, atât în racordări de noi consumatori, cât și în extinderi de sisteme de distribuție în zonele concesionate.
  3. Reducerea cantității de gaze naturale distribuite în anul 2023 cu 8%.

Conform prevederilor Legii energiei și a gazelor naturale nr. 123/2012 și ale Ordinului ANRE nr. 217/2018 privind aprobarea Metodologiei de stabilire a tarifelor reglementate pentru serviciul de distribuție în sectorul gazelor naturale, ANRE aprobă tarifele reglementate pentru serviciul de distribuție a gazelor naturale și stabilește tarifele diferențiat, pentru fiecare operator de distribuție.

Noile tarife includ costuri generate de modernizarea și dezvoltarea capacităților de distribuție, extinderea rețelelor, înființarea unor noi sisteme/rețele și racordarea unor noi solicitanți. Aceste costuri sunt justificate prin necesitatea asigurării unei calități adecvate a serviciului și a unei dezvoltări durabile a infrastructurii de distribuție.

Tarifele de distribuție se aplică pe un an tarifar, de la 1 iulie până la 30 iunie. În prezent, proiectul de ordin privind stabilirea ratei reglementate a capitalului investit, aplicată la aprobarea tarifelor pentru serviciile de transport și distribuție ale energiei electrice și gazelor naturale, pentru a cincea perioadă de reglementare, se află în faza finală de elaborare. ANRE urmărește atingerea unui echilibru între necesarul de investiții pentru asigurarea calității serviciilor și nivelul tarifului aplicat beneficiarilor.

În perioada următoare, ANRE va publica acest proiect de ordin în consultare publică, într-o formă actualizată.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img