24 decembrie 2024

Gresia porțelanată- alegerea ideală pentru spații interioare și exterioare

Datorita aspectului special si a functionalitatii lor extraordinare, in ultimii ani finisajele de calitate superioara se bucura de o apreciere deosebita din partea specialistilor, fiind in atentia potentialilor clienti mai mult ca oricand. In timp, accentul a fost mutat din aria preturilor, in cea a calitatii si raportului corect dintre pret si calitate, iar azi cel mai bine cotat finisaj din acest punct de vedere, este reprezentat de placile de gresie portelanata, care, datorita procesului complex de fabricare si a paletei vaste de modele disponibile, se situeaza in topul preferintelor atat ale expertilor, cat si ale clientilor. Acest tip de pardoseală este foarte apreciat datorită proprietăților sale deosebite, precum și calității superioare și diversității de modele, forme și culori.

De asemenea, versatilitatea si caracteristicile dinstinctive, pe care acest produs le prezinta, il fac ideal atat pentru spatii interioare, cat si exterioare, cu trafic normal, mediu sau chiar intens, avand capacitatea de a-si pastra odata cu trecerea timpului aspectul estetic deosebit si proprietatile speciale. Pe langa aspect, gama larga de modele, calitate si versatilitate, gresia portelanata reprezinta o investitie odata cu trecerea timpului, crescand valoarea oricarui spatiu in care aceasta este montata si aducand o multime de beneficii importante ce sporesc siguranta si confortul celor ce o aleg ca si finisaj.



Placile de gresie si faianta portelanate, azi, sunt considerate ca fiind mai mult decat un simplu finisaj, bucurandu-se de aprecierea specialistilor si reprezentand, de cele mai multe ori, nucleul proiectelor de design interior si exterior.

In prezentul articol vom explora procesul de creare a placilor de gresie portelanata, caracteristicile acesteia si proprietatile speciale care o plaseaza in topul preferintelor clientilor si specialistilor din domeniu.

Cuprins:

  1. Productia placilor de gresie portelanata

1.1 Ce este gresia portenalata?

1.2 Etapele procesului de productie

  1. Proprietatile deosebite pe care gresia portelanata le prezinta

2.1 Duritatea si durabilitatea placilor

2.2 Rezistenta la pete

2.3 Rezistenta la temperaturi extreme

2.4 Rezistenta la umiditate

2.5 Varietatea placilor

2.6 Intretinerea

2.7 Versatilitatea

1. Productia placilor de gresie portelanata

1.1 Ce este gresia portenalata?

Placile de gresie portelanata sunt finisaje ceramice ideale pentru podea, insa si pentru a imbraca peretii atat interiori cat si exteriori, cu un aspect estetic deosebit si, in acelasi timp, foarte durabile. Datorita calitatii crescute si a proprietatilor speciale, gresia portelanata poate fi montata atat in spatii interioare cat si exterioare, denumirea de „portelanata” provenind de la aspectul fin, precum cel al portelanului, insa in special datorita duritatii pe care acest material o prezinta.

1.2 Etapele procesului de productie

Obtinerea placilor de gresie portelanata nu reprezinta un proces simplu si rapid, ci mai degraba unul complex si atent realizat, pentru ca fiecare placa rezultata sa fie in conformitate cu cele mai inalte standarde ale calitatii impuse pentru acest produs. Astfel, procesul de productie al gresiei portalanate, cuprinde 8 etape, fiecare dintre acestea fiind esentiala pentru obtinerea rezultatului final.

  • Selectia si pregatirea atenta a materiilor prime

In etapa ce deschide intregul proces sunt selectate atent materialele prime ce vor intra in alcatuirea placilor de gresie si faianta portelanate. De regula, acestea fac referire la nisip, argila, feldspat si alte materiale naturale.

  • Amestecarea materiilor prime

Toate aceste materii prime enumerate anterior sunt cantarite in proportii fixe si apestecate pentru a rezulta o pasta consistenta si omogena ce va adauga uniformitate si calitate placilor rezultate.

  • Formarea placilor

Pasta obtinuta este modelata in placi folosind diferite tehnici, cum ar fi presarea sau extrudarea, in vederea obtinerii placilor de diverse dimensiuni si grosimi.

  • Uscarea placilor

Placile proaspat modelate sunt supuse unei perioade de uscare lenta si controlata. Acest proces permite eliminarea excesului de umiditate din pasta ceramica, pregatind placile pentru etapele dedicate decorarii si arderii.

  • Decorarea

In aceasta etapa a procesului, placile capata diverse modele, nuante si motive prin diverse tehnici de imprimare sau aplicare a pigmentilor colorati.

  • Arderea

Arderea reprezinta una dintre cele mai importante etape in procesul de creare a placilor de gresie portelanata. Placile uscate sunt introduse in cuptoare special dedicate acestei utilizari si arse la temperaturi intre 1200°C si 1400°C. Acest proces de ardere transforma pasta ceramica intr-un material dur, compact si rezistent.

  • Taiere si finisare

Dupa ardere, placile sunt taiate in dimensiunile si formele dorite. De asemenea, in aceasta etapa a procesului se poate aplica un finisaj final pentru a le conferi un aspect neted si lucios sau mat, in functie de preferinte.

  • Controlul calitatii

Ultima etapa a procesului de fabricatie este reprezentata de controlul calitatii, in care placile sunt supuse unor teste stricte pentru a se confirma ca sunt respectate standardele de calitate impuse, verificandu-se aspectul, rezistenta, dimensiunile etc.

2. Proprietatile deosebite pe care gresia portelanata le prezinta

2.1 Duritatea si durabilitatea placilor

Asa cum am mentionat in repetate randuri, una dintre cele mai importante proprietati pe care gresia portelanata le prezinta, face referire la duritatea si durabilitatea acesteia, fiind ideala pentru zone cu trafic normal sau chiar intens. Acest avantaj este oferit de procesul complex de fabricatie a gresiei portelanate si materialele de inalta calitate utilizate pentru confectionarea acesteia. De asemena, datorita acestei caracteristici, exista sanse mult mai reduse ca placile sa se sparga, motiv pentru care gresia portelanata este utilizata atat in spatii rezidentiale, cat si comerciale.

2.2 Rezistenta la pete

Densitatea placilor de gresie portelanata nu permine absorbtia lichidelor, astfel ca este un finisaj ideal pentru gresie si faianta bucatarie sau pentru spatii comerciale cu risc crescut de patare a suprafetei, cum ar fi restaurantele, cafelele, zone cu trafic intens si asa mai departe.

2.3 Rezistenta la temperaturi extreme

Rezistenta la temperaturi extreme face acest finisaj sa fie ideal pentru a fi montat la exterior, fara a fi afectate aspectul estetic si functionalitatea. Placile de gresie exterior portelanate au o rezistenta crescuta atat la inghet si dezghet, cat si la foc, astfel ca nu reprezinta doar un finisaj placut si functional, ci ofera si siguranta in acelasi timp.

2.4 Rezistenta la umiditate

Gresia portelanata poate fi utilizata ca gresie sau faianta baie, gresie hol sau chiar bucatarie, ori in spatii exterioare cu umiditate crescuta, precum terasa ori zona de langa piscina, fara a-si pierde proprietatile speciale. Acestea prezinta o rezistenta crescuta la umiditate, astfel ca sunt ideale si pot fi montate cu succes chiar si in spatii cu medii umede. Este indicat totusi sa optati pentru un model mat, deoarece placile lucioase favorizeaza alunecarea, iar alegerea unui model cu textura mata va reduce considerabil acest risc.

2.5 Varietatea placilor

Portofoliul larg de produse reprezinta un beneficiu important pentru orice cumparator sau specialist in design interior sau exterior. Va puteti bucura de o multime de nuante, deschise, inchise, neutre sau chiar pastelate, texturi diverse, modele variate si motive deosebite insetare pe placile portelanate. De asemenea, puteti opta pentru dimensiuni standard de gresie 60×60 ori marimi mai mari sau mai mici.

Puteti utiliza gresia portelanata in intreaga locuinta, chiar si in living sau dormitor, alegand modele care imita lemnul si care se potrivesc perfect cu spatii destinate relaxarii.

Alegand gresia portelanata ca si finisaj este imposibil sa nu gasiti modelul dorit. Varietatea placilor de gresie portelanata este extraordinara, punandu-va la dispozitie o multime de optiuni pentru design.

2.6 Intretinerea

Intretinerea placilor portelanate se realizeaza usor si rapid, cu produse din comert destinate acestui finisaj. Nu este complicata sau costisitoare, iar pentru a va asigura ca intreaga portiune portelanata beneficiaza de o curatare ca la carte, trebuie sa aveti doar un mop sau laveta moale, solutia de curatare si apa.

Pastrarea aspectului placilor depinde in mod special de recurenta si produsele utilizate in curatarea acestora, astfel ca, aspectul estetic se poate pastra in timp daca acestea vor fi curatate constant.

2.7 Versatilitatea

Asa cum se poate observa din caracteristicile mentionate anterior, acest finisaj este foarte versatil, fiind ideal pentru spatii interioare, cat si exterioare, propria locuinta, dar si spatii cu trafic intens, cum sunt cele comerciale ori hotelurile. De asemenea, placile pot fi montate atat pe podea, cat si pe peretii interiori sau exteriori, pentru siguranta suplimentara si un efect estetic deosebit.

In concluzie, placile de gresie interior si exterior din familia gresiei portelanate, reprezinta un finisaj nu doar placut din punct de vedere estetic, ci si functional, sigur si versatil. Acestea sunt rezultatul unui proces complex de fabricatie, compus din 8 etape esentiale pentru obtinerea rezultatului final, in care sunt utilizate materiale naturale de inalta calitate, pentru a asigura rezistenta finisajului.

Gama variata de produse ofera posibilitatea potentialilor cumparatori sa identifice exact nuanta, modelul, textura si dimensiunea dorite, proprietatile speciale precum rezistenta la apa, variatii de temperaturi si pete, fac gresia portelanata ideala pentru zone variate, incepand cu cele destinate spatiului rezidential si pana la cele comerciale, iar intretinerea usoara resprezinta un avantaj important pentru mentenanta acestora.

Alegerea finisajului ideal pentru proiectul dumneavoastra trebuie sa fie facuta dupa trei criterii importante: siguranta, functionalitate si aspect estetic, iar gresia portelanata ideplineste cu succes aceste conditii!



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img